Warzywa strączkowe to idealne źródło białka. Groch, czy fasola zazwyczaj wykorzystywane są do gotowania zup, ale warto spróbować innych potraw z nimi w roli głównej. Tutaj proponują pyszny farsz z grochem i suszonymi pomidorami, idealny do pierożków. Można wykorzystać go również do tarty ze spodem z tego przepisu.
Składniki (ok. 15 sztuk):
- 1/2 szklanki grochu
- 8 suszonych pomidorów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- papryka wędzona
- sól/pieprz
- 2 jajka
- sezam
- oliwa
- dodatki: sos ziołowo-czosnkowy (majonez/jogurt naturalny/czosnek/koperek/bazylia/szczypiorek)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zalania dzień wcześniej grochu zimną wodą i zostawienia na noc do napęcznienia.
- Następnego dnia płuczemy groch, zalewamy szklanką wody i gotujemy na minimalnym ogniu aż będzie miękki (u mnie zajęło to 1,5h).
- Cebulę siekamy i razem z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę podsmażamy na oliwie. Jak się zeszklą – dodajemy 8 pomidorów suszonych pokrojonych w drobną kostkę. Następnie dodajemy groch i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok 10 min. Na koniec doprawiamy wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Włączamy piekarnik – 180 stopni (góra-dół).
- Do farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
- Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na kwadraty i nacinamy wierzchnią część. Nakładamy farsz, sklejamy i dociskamy widelcem.
- Pierożki układamy na blachę, każdy dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach sprawdzając, żeby się nie przypaliły.
- Idealnie smakują z sosem ziołowo-czosnkowym.
Smacznego!