A ona znowu gotuje

Pierożki z ciasta francuskiego z grochem

Warzywa strączkowe to idealne źródło białka. Groch, czy fasola zazwyczaj wykorzystywane są do gotowania zup, ale warto spróbować innych potraw z nimi w roli głównej. Tutaj proponują pyszny farsz z grochem i suszonymi pomidorami, idealny do pierożków. Można wykorzystać go również do tarty ze spodem z tego przepisu.

Składniki (ok. 15 sztuk):

  • 1/2 szklanki grochu
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • papryka wędzona
  • sól/pieprz
  • 2 jajka
  • sezam
  • oliwa
  • dodatki: sos ziołowo-czosnkowy (majonez/jogurt naturalny/czosnek/koperek/bazylia/szczypiorek)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od zalania dzień wcześniej grochu zimną wodą i zostawienia na noc do napęcznienia.
  2. Następnego dnia płuczemy groch, zalewamy szklanką wody i gotujemy na minimalnym ogniu aż będzie miękki (u mnie zajęło to 1,5h).
  3. Cebulę siekamy i razem z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę podsmażamy na oliwie. Jak się zeszklą – dodajemy 8 pomidorów suszonych pokrojonych w drobną kostkę. Następnie dodajemy groch i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok 10 min. Na koniec doprawiamy wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Włączamy piekarnik – 180 stopni (góra-dół).
  5. Do farszu dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
  6. Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na kwadraty i nacinamy wierzchnią część. Nakładamy farsz, sklejamy i dociskamy widelcem.
  7. Pierożki układamy na blachę, każdy dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  8. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach sprawdzając, żeby się nie przypaliły.
  9. Idealnie smakują z sosem ziołowo-czosnkowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *