Są takie dni, kiedy tradycyjny obiad wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Nie zawsze jednak musi to być kotlet. Proponuję duszony schab lub szynkę w cebuli. Robi się prawie sam i smakuje nawet najmniejszym domownikom.
Składniki (na ok. 6 porcji):
- 1kg schabu bez kości (może być również szynka)
- 4 łyżki oleju
- 3-4 duże cebule
- sól/pieprz
- szklanka rosołu/wody
- 2 łyżki mąki + zimna woda
Przygotowanie:
- Schab kroimy w plastry grubości ok. 1cm, solimy i pieprzymy dokładnie z obu stron.
- Dużą patelnię rozgrzewamy, wlewamy na nią olej i lekko obsmażamy schab z obu stron.
- Cebule obieramy z łupin i kroimy w „piórka”.
- Na dno dużego naczynia żaroodpornego lub żeliwnego wlewamy dwie łyżki woleju. Następnie układamy połowę cebuli. Na niej układamy połowę obsmażonego mięsa, następnie układamy resztę cebuli i mięsa. Dolewamy szklankę rosołu lub wody.
- Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) 2 godziny. W tym punkcie pieczenie można zamienić na duszenie na ogniu. W połowie czasu mieszamy zawartość brytfanny, wymieniając dolne mięso z tym górnym.
- Po 2 godzinach mięso powinno być już kruche. Wyjmujemy je z garnka i zabieramy się za dokończenie sosu. Wlewamy szklankę wody i stawiamy na ogniu. Do małej szklanki wkładamy 2 płaskie łyżki mąki i energicznie mieszając dolewamy do niej zimnej wody z kranu. Około 5 łyżek. Powinna powstać nam masa przypominająca gęste ciasto naleśnikowe. Wlewamy ją do sosu i tym razem już na ogniu doprowadzamy do wrzenia, aby sos się zaciągnął.
- Dokładamy mięso i obiad gotowy.
- Polecam podawać z ziemniakami z wody i pieczonym kalafiorem (kalafior/sól/oliwa – 30min 180 stopni).
Smacznego!