A ona znowu gotuje Obiady

Kruchy pieczony schab w sosie cebulowym

Są takie dni, kiedy tradycyjny obiad wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Nie zawsze jednak musi to być  kotlet. Proponuję duszony schab lub szynkę w cebuli. Robi się prawie sam i smakuje nawet najmniejszym domownikom.

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 1kg schabu bez kości (może być również szynka)
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 duże cebule
  • sól/pieprz
  • szklanka rosołu/wody
  • 2 łyżki mąki + zimna woda

Przygotowanie:

  1. Schab kroimy w plastry grubości ok. 1cm, solimy i pieprzymy dokładnie z obu stron.
  2. Dużą patelnię rozgrzewamy, wlewamy na nią olej i lekko obsmażamy schab z obu stron.
  3. Cebule obieramy z łupin i kroimy w „piórka”.
  4. Na dno dużego naczynia żaroodpornego lub żeliwnego wlewamy dwie łyżki woleju. Następnie układamy połowę cebuli. Na niej układamy połowę obsmażonego mięsa, następnie układamy resztę cebuli i mięsa. Dolewamy szklankę rosołu lub wody.
  5. Brytfannę przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) 2 godziny. W tym punkcie pieczenie można zamienić na duszenie na ogniu. W połowie czasu mieszamy zawartość brytfanny, wymieniając dolne mięso z tym górnym.
  6. Po 2 godzinach mięso powinno być już kruche. Wyjmujemy je z garnka i zabieramy się za dokończenie sosu. Wlewamy szklankę wody i stawiamy na ogniu. Do małej szklanki wkładamy 2 płaskie łyżki mąki i energicznie mieszając dolewamy do niej zimnej wody z kranu. Około 5 łyżek. Powinna powstać nam masa przypominająca gęste ciasto naleśnikowe. Wlewamy ją do sosu i tym razem już na ogniu doprowadzamy do wrzenia, aby sos się zaciągnął.
  7. Dokładamy mięso i obiad gotowy.
  8. Polecam podawać z ziemniakami z wody i pieczonym kalafiorem (kalafior/sól/oliwa – 30min 180 stopni).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *