A ona znowu gotuje Drożdżowe Kolacje Obiady Przekąski

Paszteciki z ciasta krucho – drożdżowego

Paszteciki to jedno z dań, które nadaje się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolacje, a także jako przekąska pomiędzy posiłkami. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Stanowią idealny dodatek do barszczu i jako przekąska na imprezę. Ja i moja rodzina je uwielbiamy, dlatego zawsze mamy zamrożoną paczkę już przygotowanej kapusty z boczkiem do farszu i jak zostaje nam pieczone mięso z obiadu to od razu wjeżdżają paszteciki.

Zaczynamy od przygotowania farszu, bo niestety najdłużej trwa gotowanie kapusty. W trakcie jak kapusta już się dusi robimy ciasto, aby odpoczęło sobie ok. 30 minut w lodówce.

Składniki na farsz (na około 30 sztuk):

  • 500g kapusty kiszonej (nie może być zbyt kwaśna)
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 100g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • bułka tarta (do zagęszczenia farszu)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 1 jajko
  • sezam/mak/inne ziarna
  • opcjonalnie – kawałek pieczonego mięsa (u mnie było to ok. 200g indyka)

Przygotowanie:

  1. 1 cebulę i 100g boczku kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju i dusimy, aż cebula będzie szklista.
  2. Dodajemy do tego 500g kapusty kiszonej i dusimy tak długo aż zmięknie. (w trakcie jak kapusta się dusi przechodzimy do przygotowania ciasta i później wracamy do tego punktu :))
    Jeżeli kapusta jest bez marchewki, albo chcecie odrobinę bardziej warzywny farsz to na tym etapie dodajemy 1 startą dużą marchewkę. (TIP: Najlepiej kapustę najpierw posmakować, jeżeli jest mocno kwaśna, a za taką nie przepadamy warto ją przepłukać bieżącą ciepłą wodą. Ja zazwyczaj robię od razu podwójną porcję i połowę mrożę, dzięki czemu paszteciki mogę przygotować dużo szybciej).
  3. Kapustę z boczkiem (i pieczonym mięsem) mielimy (może być maszynka do mielenia, może być blenderem) i dodajemy bułkę tartą, tak aby konsystencja farszu była zwarta. Zazwyczaj to są dwie duże łyżki. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Dodajemy też prawie całe roztrzepane jajko. Zostawiamy około dwóch łyżek, aby mieć czym posmarować gotowe paszteciki.

Składniki na ciasto krucho-drożdżowe:

  • 550g mąki
  • 250g margaryny lub masła (wypróbowałam ten przepis też z użyciem w tym punkcie oleju – wtedy wystarczy 200g)
  • 1 jajko
  • mały kubek jogurtu naturalnego (ok. 150g w zupełności wystarczy, ale możecie dodać całe 200g)
  • 35g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wrzucamy wszystkie składniki do miski i wyrabiamy ciasto.
  2. Formujemy kule i wkładamy na 30 min do lodówki.

    Po upływie tego czasu, kiedy farsz mamy już gotowy…
  3. Ciasto dzielimy na 2 części.
  4. Rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie w wąski, a długi prostokąt. Nakładamy na 3/4 szerokości farsz i zawijamy. Brzeg możemy zwilżyć wodą, wtedy będzie większa pewność, że paszteciki się dobrze skleją.
  5. Kroimy (jak na kopytka) i układamy na blaszce łączeniem od spodu.
  6. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem/makiem.
  7. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 min.
  8. Na koniec włączyłam na chwilkę termoobieg, aby mocniej się zarumieniły.

Smacznego!

Pamiętajcie, że drożdże mają to do siebie, że czasem lepiej współpracują, a czasem średnio chce im się rosnąć. Poniżej zdjęcia pasztecików, kiedy to akurat drożdże postanowiły wziąć sobie wolne, nie wpływa to w najmniejszym stopniu na smak!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *