Czasem każdy ma taki dzień, że bez frytek nie da rady. Dlatego przygotowałam zdrowszą alternatywę dla takich zachcianek. A żeby były chrupiące nie pomijajcie etapu płukania w ziemnej wodzie, usunięcie nadmiaru skrobi jest kluczowe!
Składniki:
- 1 kg batatów
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki maki kukurydzianej
Przygotowanie:
- 1 kg batatów obieramy i kroimy w grube plastry, a następnie w grube frytki.
- Do dużej miski wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej frytki. Frytki musza się płukać minimum 30 minut, najlepiej kilkukrotnie wymienić wodę na czystą i zimną.
- Włączamy piekarnik na 220 stopni góra-dół.
- Po płukaniu, każda frytkę dokładnie osuszamy. Wkładamy do miski, wlewamy 6 łyżek oliwy i 2 płaskie łyżeczki soli. Mieszamy, żeby każda frytka dokładnie pokryła się solą i oliwą.
- Teraz dodajemy dwie czubate łyżki mąki kukurydzianej. Znowu mieszamy tak, żeby każda frytka się odkleiła.
- Następnie rozkładamy na papierze do pieczenia każda frytkę osobno, tak żeby się nie sklejały.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20minut (aż po nakłuciu widelcem będą miękkie) i na koniec na 5minwlaczamy termoobieg.
Smacznego!