A ona znowu gotuje

Chrupiące frytki z batatów z piekarnika

Czasem każdy ma taki dzień, że bez frytek nie da rady. Dlatego przygotowałam zdrowszą alternatywę dla takich zachcianek. A żeby były chrupiące nie pomijajcie etapu płukania w ziemnej wodzie, usunięcie nadmiaru skrobi jest kluczowe!

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki maki kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. 1 kg batatów obieramy i kroimy w grube plastry, a następnie w grube frytki.
  2. Do dużej miski wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej frytki. Frytki musza się płukać minimum 30 minut, najlepiej kilkukrotnie wymienić wodę na czystą i zimną.
  3. Włączamy piekarnik na 220 stopni góra-dół.
  4. Po płukaniu, każda frytkę dokładnie osuszamy. Wkładamy do miski, wlewamy 6 łyżek oliwy i 2 płaskie łyżeczki soli. Mieszamy, żeby każda frytka dokładnie pokryła się solą i oliwą.
  5. Teraz dodajemy dwie czubate łyżki mąki kukurydzianej. Znowu mieszamy tak, żeby każda frytka się odkleiła.
  6. Następnie rozkładamy na papierze do pieczenia każda frytkę osobno, tak żeby się nie sklejały.
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20minut (aż po nakłuciu widelcem będą miękkie) i na koniec na 5minwlaczamy termoobieg.

Smacznego!

Leave a Reply