A ona znowu gotuje Drożdżowe Kolacje

Domowa pizza na cienkim cieście

Prosty i szybki przepis na domową pizzę na cienkim cieście. Kilka składników, wysoka temperatura i powstaje prawdziwie włoski smak. Prawdopodobnie po wypróbowaniu tego przepisu więcej nie zamówicie pizzy z dostawą do domu (tak było ze mną :))

Składniki (na 4 okrągłe pizze o średnicy ok. 25cm):

  • 550g mąki pszennej
  • 330g wody gazowanej (koniecznie!)
  • 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych, ale moim zdaniem lepsza wychodzi z tych suchych)
  • 30g oliwy
  • płaska łyżeczka soli (5g)
  • sos pomidorowy: passata/oregano/oliwa
  • dodatki: salami, ser mozzarella, oliwki

*Nie musimy całego ciasta użyć od razu, spokojnie może leżeć w lodówce 1-2 dni dokładnie przykryte.

Przygotowanie:

  1. 550g mąki przesiewamy do dużej miski.
  2. Dodajemy 7g drożdży, płaską łyżeczkę soli i mieszamy.
  3. Dodajemy 330g wody gazowanej i zaczynamy wyrabiać ciasto (najpierw mieszamy łyżką, później zabieramy się za wyrabianie rękami). Po kilku minutach dodajemy 30g oliwy i dalej wyrabiamy. Kiedy ciasto zbierze całą mąkę z miski przenosimy się z dalszym wyrabianiem na blat.
  4. Kiedy ciasto jest już wyrobione, nie lepi się do rąk, zawijamy je w kulę naciągając od spodu i zostawiamy w misce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
  5. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos i dodatki. U mnie zazwyczaj sos to passata pomidorowa z oregano, solą i odrobiną oliwy. Konsystencja ma być dość płynna, żeby dobrze rozprowadzała się na cieście.
  6. Rozgrzewamy piekarnik – termoobieg z dodatkowym grzaniem od dołu i maksymalna temperatura jaką piekarnik jest w stanie z siebie wykrzesać. Im wyższa temperatura tym krótszy czas pieczenia i smaczniejsza pizza. U mnie jest to 300 stopni.
  7. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na 4 części i formujemy pierwszą pizzę. Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy sos, posypujemy serem i ulubionymi dodatkami.
  8. Wkładamy blachę do pieca bezpośrednio na dno piekarnika. Pieczemy przez ok. 5 minut. Czas pieczenia oczywiście zależy od temperatury, cały czas musimy pizzy pilnować! Trochę mogą przypalić się boki, ale to nic czym byśmy się przejmowali.
  9. I gotowe – pyszna, chrupiąca pizza na cienkim cieście!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *