Jesień już powoli zagląda nam przez okna. Coraz chłodniej, coraz ciemniej, więc trzeba znowu zacząć wspierać odporność kiszonkami. I tak oto razem z ogórkami kiszonymi pojawił się pomysł na tartę 'po polsku’. Znikała z talerzy błyskawicznie! A dodatek musztardy do farszu dodał jej przyjemnej lekkiej ostrości.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 120g masła
- płaska łyżeczka soli
- żółtko z 1 jajka
- 2 łyżki wody
- 100g boczku wędzonego
- 1 średni por (biała część)
- pół cebuli
- 4 ogórki kiszone
- 1 jajko + białko z jajka użytego do ciasta
- 100ml śmietanki 30% (można zamienić na 200g i zrezygnować z jogurtu)
- 100g jogurtu naturalnego (można zamienić na 200g i zrezygnować ze śmietanki)
- solidna łyżeczka musztardy np. sarepskiej
Przygotowanie:
- 225g mąki, 120g masła, płaska łyżeczka soli, 1 żółtko i 2 łyżki wody zagniatamy na jednolitą masę. Wyklejamy nią formę na tartę średnicy ok. 30cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik góra-dół na 180 stopni. Wykładamy tartę papierem do pieczenia, zasypujemy obciążnikami (u mnie fasola) i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
- Jak spód nam się podpieka przygotowujemy farsz. 100g boczku, pół cebuli, białą część pora i 4 spore ogórki kiszone kroimy w kostkę. Podsmażamy, zaczynamy od cebuli, dodajemy boczek, następnie por. Jak są już dobrze wysmażone dodajemy na chwile ogórka kiszonego.
- Na wstępnie podpieczony kruchy spód nakładamy farsz. W miseczce mieszamy jajko i białko, 100ml śmietanki 30%, 100g jogurtu (można dodać od razu 200g tylko śmietanki lub 200g samego jogurtu) oraz sporą łyżeczkę musztardy. Powstałą masą zalewamy farsz.
- Tak powstałą tartę wkładamy do piekarnika na 25 minut (180 stopni góra-dół) i gotowe!
Smacznego!

[…] Warzywa strączkowe to idealne źródło białka. Groch, czy fasola zazwyczaj wykorzystywane są do gotowania zup, ale warto spróbować innych potraw z nimi w roli głównej. Tutaj proponują pyszny farsz z grochem i suszonymi pomidorami, idealny do pierożków. Można wykorzystać go również do tarty ze spodem z tego przepisu. […]