Rosół, czyli punkt obowiązkowy każdego tradycyjnego weekendowego obiadu. Zawsze z makaronem nitki, z odrobiną pietruszki i kawałkiem marchewki. Ale powiedzmy sobie prawdę, reszta warzyw i mięsa z wywaru zazwyczaj nie cieszy się dużym powodzeniem. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tych smakołyków są krokiety. Zazwyczaj robimy je z farszem z pieczarek, ale warto spróbować czegoś innego.
Składniki:
- 10 naleśników:
- 400g mleka
- 220g mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- mięso i warzywa z rosołu (u mnie mięso z 2 pałek, ok. 200g schabu, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora, przypalona cebula, 2 ząbki czosnku)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
- 1 jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ciasta na naleśniki, bo dobrze jeżeli chwilę przed smażeniem postoi. 400g mleka, 220g mąki, 3 jajka i szczyptę soli miksujemy na gładką masę. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę, jeżeli jest za luźna to dosypujemy odrobinę mąki.
- Teraz pora na farsz – wszystko z rosołu mielimy na gładką masę, dodajemy listki z dwóch gałązek rozmarynu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki siekanego szczypiorku i mieszamy. Jeżeli farsz jest zbyt luźny możemy dodać odrobinę tartej bułki, a jeżeli zbyt gęsty dodajemy rosół. Smakujemy i doprawiamy solą i pieprzem według własnych preferencji 🙂
- Zabieramy się za naleśniki – patelnię mocno rozgrzewamy, dodajemy na nią odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Z tej ilości ciasta powinno wyjść ok 9-10 sztuk.
- Każdy naleśnik smarujemy farszem, zawijamy i panierujemy. Najpierw obtaczamy w jajku, a następnie w tartej bułce.Krokiety smażymy na sporej ilości mocno rozgrzanego oleju zaraz przed podaniem. Idealnie komponują się z ogórkiem kiszonym.
Smacznego!