A ona znowu gotuje Obiady Przekąski

Sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu, czyli krokiety z mięsnym nadzieniem

Rosół, czyli punkt obowiązkowy każdego tradycyjnego weekendowego obiadu. Zawsze z makaronem nitki, z odrobiną pietruszki i kawałkiem marchewki. Ale powiedzmy sobie prawdę, reszta warzyw i mięsa z wywaru zazwyczaj nie cieszy się dużym powodzeniem. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tych smakołyków są krokiety. Zazwyczaj robimy je z farszem z pieczarek, ale warto spróbować czegoś innego.

Składniki:

  • 10 naleśników:
    • 400g mleka
    • 220g mąki
    • 3 jajka
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
  • mięso i warzywa z rosołu (u mnie mięso z 2 pałek, ok. 200g schabu, 2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, pół pora, przypalona cebula, 2 ząbki czosnku)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ciasta na naleśniki, bo dobrze jeżeli chwilę przed smażeniem postoi. 400g mleka, 220g mąki, 3 jajka i szczyptę soli miksujemy na gładką masę. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę, jeżeli jest za luźna to dosypujemy odrobinę mąki.
  2. Teraz pora na farsz – wszystko z rosołu mielimy na gładką masę, dodajemy listki z dwóch gałązek rozmarynu, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki siekanego szczypiorku i mieszamy. Jeżeli farsz jest zbyt luźny możemy dodać odrobinę tartej bułki, a jeżeli zbyt gęsty dodajemy rosół. Smakujemy i doprawiamy solą i pieprzem według własnych preferencji 🙂
  3. Zabieramy się za naleśniki – patelnię mocno rozgrzewamy, dodajemy na nią odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Z tej ilości ciasta powinno wyjść ok 9-10 sztuk.
  4. Każdy naleśnik smarujemy farszem, zawijamy i panierujemy. Najpierw obtaczamy w jajku, a następnie w tartej bułce. Krokiety smażymy na sporej ilości mocno rozgrzanego oleju zaraz przed podaniem. Idealnie komponują się z ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *