Ciasto marchewkowe to idealny wybór na jesienne popołudnia i wieczory. Umówmy się, nic tak nie umila czasu jak pachnące, korzenne ciasto z puszystym kremem. Do tego kakao, kocyk, dobry serial albo film i jakoś przetrwamy tą jesień. 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- 200g cukru brązowego
- 200g cukru białego
- 300g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 200g roztopionego masła
- 250g marchwi startej na dużych oczkach
- opcjonalnie: 6 suszonych śliwek/garść suszonej żurawiny/3 łyżki płatków migdałowych
- opcjonalnie krem i warstwa dżemu: 200g śmietanki 30%/150g mascarpone/30g cukru pudru/dżem najlepiej z kwaśnych owoców np. pigwy (przepis tutaj)
Przygotowanie:
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni góra-dół, bez termoobiegu.
- 4 jajka ucieramy z 200g brązowego i 200g białego cukru.
- Dodajemy 300g mąki, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, mieszamy.
- Następnie dodajemy masło i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodajemy marchewkę i dodatki w postaci śliwek, żurawiny i płatków migdałowych i mieszamy.
- Blachę o wymiarach 20x35cm wykładamy papierem.
- Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok 50-60 minut sprawdzając czy ciasto nie klei się do patyczka. Jak przestaje się kleić wyłączamy i wyjmujemy do ostudzenia.
- Krem – miksujemy 200g śmietanki 30% z 150g mascarpone i 30g cukru pudru. Trzeba uważać, żeby nie ubijać za długo, aby nie przebić kremu.
- Ostudzone ciasto smarujemy dżemem, kremem, możemy posypać dodatkowo płatkami migdałowymi i wkładamy do lodówki minimum na 2h. Gotowe!
Smacznego!
*Ja ciasto marchewkowe podałam w formie tortu. Przełożony dżemem pigwowym i kremem smakował wybornie. Dekoracje nie są moją mocną stroną, ale Jubilat był zadowolony 🙂