A ona znowu gotuje Desery

Kokosanki z czekoladą

Kokosanki to dla mnie smak dzieciństwa. Punkt obowiązkowy każdej wizyty w piekarni. Malutkie, rumiane na zewnątrz i kleiste w środku – idealne. Jako dorosła osoba lubię nimi osładzać sobie dzień, a jako miłośniczka czekolady zawsze dodaję ją do nich!

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 100g wiórków kokosowych
  • 50g cukru pudru (dzięki temu nie będą zbyt słodkie, a przecież jeszcze czekolada doda im słodyczy)
  • 75g masła
  • 2 białka
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni (góra-dół).
  2. W małym garneczku rozpuszczamy masło. Jak ostygnie dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy.
  3. W dużej misce 2 białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając mikserem. Na koniec dodajemy masło z wiórkami i mieszamy (idealnie robić to sylikonową szpatułką).
  4. Z powstałej masy dwoma łyżeczkami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce na papierze do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 15 minut (pilnując, żeby kokosanki się nie spaliły). Na koniec włączamy termoobieg dosłownie na 3 minuty cały czas kontrolując kolor kokosanek.
  6. W garnku rozpuszczamy 50g gorzkiej czekolady z łyżką masła. Ostudzone kokosanki polewamy czekoladą (lub moczymy je w niej).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *