A ona znowu gotuje

Konfitura z pigwowca z pomarańczą

Pigłowice i pomarańcza to ogromna dawka witaminy C! Idealny dodatek do jesiennej herbaty, rogalików czy ciasta. Kwaskowato-słodki smak dla mnie zachwycający!

Składniki (na około 1 słoik o pojemności 400ml):

  • 500g pigwowca
  • 150g pomarańczy (sok + miąższ)
  • 150g cukru brązowego

Przygotowanie:

  1. Pigwowca mrozimy. Najlepiej jakby spędził chociaż 1 dzień w zamrażarce. Dzięki temu po rozmrożeniu będzie łatwiej usunąć gniazda nasienne.
  2. Po rozmrożeniu pigwowca zaczynamy od wykrojenia gniazd nasiennych, a owoce kroimy w sporą kostkę. Wyciskamy sok z pomarańczy z miąższem tak aby otrzymać około 150g.
  3. Na głęboką patelnię (super sprawdza się tutaj wok) wykładamy pigwowca, pomarańczę i 150 g cukru i smażymy tak długo aż nasza konfitura zgęstnieje.
  4. Wedle uznania albo pakujemy w słoiczki i wekujemy albo zjadamy na bieżąco. U mnie wykorzystana została jako dodatek do biszkoptu z kremem 🙂

Smacznego!

Leave a Reply