Pigłowice i pomarańcza to ogromna dawka witaminy C! Idealny dodatek do jesiennej herbaty, rogalików czy ciasta. Kwaskowato-słodki smak dla mnie zachwycający!
Składniki (na około 1 słoik o pojemności 400ml):
- 500g pigwowca
- 150g pomarańczy (sok + miąższ)
- 150g cukru brązowego
Przygotowanie:
- Pigwowca mrozimy. Najlepiej jakby spędził chociaż 1 dzień w zamrażarce. Dzięki temu po rozmrożeniu będzie łatwiej usunąć gniazda nasienne.
- Po rozmrożeniu pigwowca zaczynamy od wykrojenia gniazd nasiennych, a owoce kroimy w sporą kostkę. Wyciskamy sok z pomarańczy z miąższem tak aby otrzymać około 150g.
- Na głęboką patelnię (super sprawdza się tutaj wok) wykładamy pigwowca, pomarańczę i 150 g cukru i smażymy tak długo aż nasza konfitura zgęstnieje.
- Wedle uznania albo pakujemy w słoiczki i wekujemy albo zjadamy na bieżąco. U mnie wykorzystana została jako dodatek do biszkoptu z kremem 🙂
Smacznego!