A ona znowu gotuje

Zapiekane roladki z bakłażana z fetą, żurawiną, miodem i ziołami

Bakłażan zwany również oberżyną lub psianką pospolitą to warzywo najbardziej znane w Europie południowej, w Polsce nadal mocno niedoceniane. U mnie w kuchni również pojawia się stanowczo zbyt rzadko, ale pora to zmienić. Zapraszam na przepis na roladki w wersji słodko-słonej z odrobiną chrupkości. Smakują świetnie zarówno na ciepło – jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako element kolacji.

Składniki (na ok. 10 roladek):

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • pół kostki sera feta
  • 2 łyżeczki borówki
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • 10 listków mięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz
  • do zapiekania: 100ml śmietanki 30%/20g sera twardego np. Grana Padano

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od pokrojenia bakłażana w cienkie plastry. Dokładnie solimy z obu stron i zostawiamy na kilka minut, aby pozbyć się goryczy. Następnie dokładnie wycieramy sól z sokami, które puścił bakłażan.
  2. Na suchej patelni podsmażamy plastry bakłażana. Najlepiej jeżeli będzie to patelnia grillowa.
  3. Farsz do roladek to pół kostki fety roztarte z 2 łyżeczkami borówek, 2 łyżeczkami płynnego miodu, łyżką octu balsamicznego i ok. 2 łyżkami oliwy oraz odrobiną pieprzu i soli. Dodatkowo dodajemy listki z jednej gałązki rozmarynu i ok. 10 listków mięty. Wszystko dokładnie ucieramy.
  4. Każdy plasterek bakłażana smarujemy cienką warstwą farszu i zawijamy roladki. Możemy podać je w tej formie na zimno lub zapiec. Jeżeli zdecydujemy się na zapiekanie wtedy układamy roladki w naczyniu żaroodpornym, polewamy ok. 100ml śmietanki 30% i posypujemy startym twardym serem oraz kilkoma listkami mięty. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach góra-dół.
  5. Podajemy z odrobina żurawiny i świeżą mięta.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *