A ona znowu gotuje Śniadania

Śniadaniowe jabłuszka w cieście

Wymyślanie śniadań to zawsze spore wyzwanie. Jako że to najważniejszy posiłek )dnia to staram się żeby było (jak tylko się da wyjątkowe. Tak właśnie powstały jabłuszka w gęstym cieście z nutą cynamonu i kardamonu.

Składniki (na ok. 8-10 placuszków):

  • 1 jajko
  • 75g mleka
  • 75g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 4 małe jabłka lub 3 większe
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
  • dodatek: 2 łyżki miodu/garść orzechów laskowych/garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. 1 jajko, 75g mleka, 75g mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia i cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu i szczyptę soli miksujemy na gładką masę. Można to zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodowce.
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na dość grube plastry (ok. 7-8mm) i wykrawamy gniazda nasienne.
  3. Rozgrzewamy patelnię i na łyżce oleju kokosowego (lub innego dowolnego) smażymy jabłka zanurzone w cieście z obu stron.
  4. Jabłuszka w cieście gotowe. Jako dodatek proponuje orzechy w miodzie – w małym garneczku rozgrzewam miód, orzechy laskowe i włoskie drobno siekam i chwile podgotowuję w miodzie, żeby całe się w nim obtoczyły.

Smacznego!

Leave a Reply