Wymyślanie śniadań to zawsze spore wyzwanie. Jako że to najważniejszy posiłek )dnia to staram się żeby było (jak tylko się da wyjątkowe. Tak właśnie powstały jabłuszka w gęstym cieście z nutą cynamonu i kardamonu.
Składniki (na ok. 8-10 placuszków):
- 1 jajko
- 75g mleka
- 75g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- 4 małe jabłka lub 3 większe
- olej do smażenia (u mnie kokosowy)
- dodatek: 2 łyżki miodu/garść orzechów laskowych/garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- 1 jajko, 75g mleka, 75g mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia i cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu i szczyptę soli miksujemy na gładką masę. Można to zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodowce.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na dość grube plastry (ok. 7-8mm) i wykrawamy gniazda nasienne.
- Rozgrzewamy patelnię i na łyżce oleju kokosowego (lub innego dowolnego) smażymy jabłka zanurzone w cieście z obu stron.
- Jabłuszka w cieście gotowe. Jako dodatek proponuje orzechy w miodzie – w małym garneczku rozgrzewam miód, orzechy laskowe i włoskie drobno siekam i chwile podgotowuję w miodzie, żeby całe się w nim obtoczyły.
Smacznego!