Seler naciowy raczej kojarzy się z dietą i zielonym sokiem, a nie pyszną słodko-słoną sałatką, ale w tym zestawieniu zmienicie o nim zdanie. Jeżeli lubicie orientalne smaki przygotowałam dla Was dwie wersje – jedną bardziej słodką, a drugą podkręconą curry, kurkumą i ostrą papryką.
Składniki:
- 400g fileta z indyka lub kurczaka
- 4 gałązki selera naciowego
- 1 puszka kukurydzy (czytajcie składy – zalewa bez cukru)
- ćwiartka ananasa (idealnie jak będzie świeży, ale ten z puszki będzie równie dobry, sałatka będzie słodsza – wtedy użyjcie ok. 6 plastrów)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól/pieprz
- Przyprawy: curry sproszkowana/kurkuma/ostra papryka/liść laurowy/ziele angielskie/pieprz w ziarnach
Przygotowanie:
- Sałatkę można zrobić w dwóch wariantach – bardziej orientalny dla wielbicieli curry i kurkumy oraz trochę bardziej tradycyjny, czyli mięso gotowane w wodzie z przyprawami.
- Do wersji orientalnej indyka lub kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę i zasypujemy płaską łyżeczką curry, ¼ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki soli (pamiętamy, że curry ma w składzie sól) i ¼ łyżeczki pieprzu, a następnie smażymy i zostawiamy do wystygnięcia.
- W tej bardziej „tradycyjnej wersji” gotujemy w garnku wodę z 2 ziarenkami ziela angielskiego, 1 listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do wody i gotujemy ok. 15-20 min (zależy od wielkości kawałków, musi całe się ściąć i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy w drobną kostkę.
- Przygotowujemy dużą miskę w której będziemy mieszać sałatkę.
- Kukurydzę z puszki odcedzamy na sitku, przepłukujemy kilkukrotnie wodą i odsączoną wkładamy do miski.
- 4 gałązki selera naciowego kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki, to samo robimy z ananasem – kroimy w małe „trójkąty” i dodajemy do miski.
- Przestudzonego indyka również dokładamy.
- Na koniec do miski wkładamy 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, niecałą płaską łyżeczkę soli i ¼ łyżeczki pieprzu i mieszamy (przy wersji orientalnej dodajemy jeszcze płaską łyżeczkę curry i ¼ łyżeczki kurkumy i tyle samo ostrej papryki).
- Sałatka najlepiej smakuje po tak zwanym „przegryzieniu się smaków”, czyli po kilku godzinach w lodówce.
Smacznego!