Dynia to moim zdaniem najbardziej jesienne warzywo. Najbardziej lubię hokaido, bo można zjadać ją ze skórką, za to piżmowa ma przyjemnie charakterystyczny smak. Tym razem postawiłam na piżmową, cała upieczona umiliła nam czas zupą dyniową, ale wystarczyła jeszcze na leniwe dyniowe kopytka (brzmi jakby jakiś zwierzaczek miał leniwe nóżki 😂). Ale wracając do leniwych to wyszły puszyste, z rozmarynowym masłem i szpinakiem- idealne na jesienne ciemne popołudnia 🙂
Składniki (na ok. 60 sztuk):
- 250g puree z dyni
- 250g ugotowanych ziemniaków
- 250g twarogu
- 1 jajko
- 50g mąki ziemniaczanej
- ok. 300g mąki pszennej
- Dodatki: masło/rozmaryn (najlepiej świeży, ale suszony również się sprawdzi)/szpinak podduszony na maśle z czosnkiem
Przygotowanie:
- Miksujemy 250g puree z dyni, 250g ugotowanych ziemniaków, 250g twarogu.
- Do powstałej masy dodajemy jajko, 50g mąki ziemniaczanej i 300g mąki pszennej. Mieszamy energicznie i szybko. Ziemniaki w połączeniu z mąką po zbyt długim czasie mieszania mocno się kleją i wymagają coraz więcej mąki.
- Na mocno oprószony mąką blat wykładamy ciasto partiami i kształtujemy wałki. Musimy być bardzo delikatni, aby ciasto nie zaczęło kleić nam się do rąk. Powstałe walki tniemy w rąby.
- W dużym garnku grzejemy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli i jak woda się gotuje wkładamy kluski. Najlepiej gotowanie podzielić na 3 części. Po włożeniu klusek do wody gotujemy je ok 5-7min, najłatwiej czekać aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze ok 2 minuty.
- W małym garneczku roztapiamy masło. Dodajemy płaską łyżeczkę suszonego rozmarynu lub dwie gałązki świeżego. Zdejmujemy z ognia.
- Gotowe leniwe polewamy masłem i gotowe!
Smacznego!