A ona znowu gotuje

Pieczona dynia

Podstawą do wielu dań jest pieczona dynia, dlatego dla ułatwienia dodaje na nią przepis:

Składniki:

  • Dynia Hokkaido (moja miała ok. 1kg, ale każda wielkość się nada)
    może być też inny rodzaj dyni, wtedy po upieczeniu trzeba obrać ją ze skórki, Hokkaido jako jedyną można jeść w całości
  • oliwa (ok. 6 łyżek)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
  2. Dynię dokładnie myjemy, a niedoskonałości za skórki wycinamy. Przekrawamy ją na pół i pozbywamy się gniazda nasiennego.
  3. Dynię kroimy w łódeczki i kładziemy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą (najlepiej użyć gumowego pędzla i dokładnie nasmarować każdą część). Posypujemy solą.
  4. Pieczemy w 180 stopniach góra – dół około 45 minut.
  5. Gotowe, można ją od razu jeść lub dodać do innych potraw.

Smacznego!

1 Comment

Skomentuj Placki dyniowe na słodko – A ona znowu gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *