A ona znowu gotuje Obiady

Cukiniowo – ziemniaczane gofry

Kiedy szykuje się intensywny weekend zawsze stawiam na gofry. Można zjeść je w domu na przykład z dodatkiem pieczarek, można zabrać je na spacer albo na wycieczkę samochodem. Sprawdzają się w każdej sytuacji zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzisiaj wersja wytrawna, gofry z cukinii i ziemniaków. A jak cukinia to nie może zabraknąć czosnku i oregano. Zaraz cały dom pachnie!

Co ważne, jeżeli nie masz gofrownicy spokojnie ciasto z tego przepisu możesz wykorzystać na placki i usmażyć je na patelni.

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 500g cukinii (ze skórką, chyba że jest zdrewniała, wtedy obieramy)
  • 200g obranych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • 120g mąki
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łaska łyżeczka oregano
  • do podania: pieczarki/cebulka/jogurt/zioła

Przygotowanie:

  1. 500g cukinii i 200g ziemniaków potrzeć na grubych oczkach.
  2. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasakę.
  3. Posolić i popieprzyć wedle uznania, wymieszać i poczekać aż warzywa puszczą wodę.
  4. Odsączyć (można przełożyć na bawełnianą ściereczkę i odsączyć lub zrobić to ręką)
  5. Do warzyw dodać 120g mąki, 1 jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia i płaską łyżeczkę oregano. Dokładnie wymieszać.
  6. Mocno rozgrzać gofrownicę. Posmarować formę olejem (dokładnie, żeby nie przywierało).
  7. Smażyć gofry (długo, tak aż nie będą puszczały pary, ziemniaki i cukinia długo dochodzą).
  8. Podawać np. z podsmażonymi na cebulce pieczarkami, jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką.

Smacznego!

2 komentarze

Leave a Reply