Kiedy szykuje się intensywny weekend zawsze stawiam na gofry. Można zjeść je w domu na przykład z dodatkiem pieczarek, można zabrać je na spacer albo na wycieczkę samochodem. Sprawdzają się w każdej sytuacji zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzisiaj wersja wytrawna, gofry z cukinii i ziemniaków. A jak cukinia to nie może zabraknąć czosnku i oregano. Zaraz cały dom pachnie!
Co ważne, jeżeli nie masz gofrownicy spokojnie ciasto z tego przepisu możesz wykorzystać na placki i usmażyć je na patelni.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 500g cukinii (ze skórką, chyba że jest zdrewniała, wtedy obieramy)
- 200g obranych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- sól/pieprz
- 120g mąki
- 1 jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łaska łyżeczka oregano
- do podania: pieczarki/cebulka/jogurt/zioła
Przygotowanie:
- 500g cukinii i 200g ziemniaków potrzeć na grubych oczkach.
- Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasakę.
- Posolić i popieprzyć wedle uznania, wymieszać i poczekać aż warzywa puszczą wodę.
- Odsączyć (można przełożyć na bawełnianą ściereczkę i odsączyć lub zrobić to ręką)
- Do warzyw dodać 120g mąki, 1 jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia i płaską łyżeczkę oregano. Dokładnie wymieszać.
- Mocno rozgrzać gofrownicę. Posmarować formę olejem (dokładnie, żeby nie przywierało).
- Smażyć gofry (długo, tak aż nie będą puszczały pary, ziemniaki i cukinia długo dochodzą).
- Podawać np. z podsmażonymi na cebulce pieczarkami, jogurtem naturalnym i zieloną pietruszką.
Smacznego!
Przetestowane. Mąka orkiszowa. Polecam.
super 🙂 bardzo mnie to cieszy!