A ona znowu gotuje Kolacje Obiady Przekąski Śniadania

Placki dyniowe na słodko

Jesień w pełni, więc dynie dominują na naszym stole. Przepis na najlepszą kremową zupę już był, więc pora na placki z pieczonej dyni na słodko. U mnie z dodatkiem chutneya ze śliwek i jabłek.

Składniki: (na ok. 15 sztuk)

  • 350g pieczonej dyni Hokkaido z tego przepisu: https://aonaznowugotuje.pl/2020/10/05/pieczona-dynia/
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • 40 miodu
  • 20g oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sok z połowy pomarańczy (opcjonalnie)
  • masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie dodatki: śliwki/jabłka/cynamon/miód

Przygotowanie:

  1. Do blendera kielichowego (lub do miski jeżeli używamy ręcznego) wkładamy 350g dyni Hokkaido ze skórką (jeżeli używamy innej dyni to należy ją obrać) i miksujemy.
  2. Następnie dodajemy 2 jajka, 150g mąki, 40g miodu (można zmienić na cukier), 20g oleju, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. Całość blendujemy na gładką masę.
  3. Na rozgrzaną patelnie nakładamy łyżeczkę masła klarowanego i smażymy placki (ok. 4 sztuki na raz, nakładamy łyżką spore porcje i po chwili spłaszczamy). Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły, gdyż miód i dynia lubią się karmelizować.
  4. Jako dodatek przygotowałam a’la chutney – 8 śliwek, 1 jabłko podgotowałam w malutkim garnku z odrobiną wody, miodu i cynamonu. Cudownie się komponuje z plackami!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *