Podstawą do wielu dań jest pieczona dynia, dlatego dla ułatwienia dodaje na nią przepis:
Składniki:
- Dynia Hokkaido (moja miała ok. 1kg, ale każda wielkość się nada)
może być też inny rodzaj dyni, wtedy po upieczeniu trzeba obrać ją ze skórki, Hokkaido jako jedyną można jeść w całości - oliwa (ok. 6 łyżek)
- sól

Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
- Dynię dokładnie myjemy, a niedoskonałości za skórki wycinamy. Przekrawamy ją na pół i pozbywamy się gniazda nasiennego.
- Dynię kroimy w łódeczki i kładziemy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą (najlepiej użyć gumowego pędzla i dokładnie nasmarować każdą część). Posypujemy solą.
- Pieczemy w 180 stopniach góra – dół około 45 minut.
- Gotowe, można ją od razu jeść lub dodać do innych potraw.
Smacznego!
[…] 350g pieczonej dyni Hokkaido z tego przepisu: https://aonaznowugotuje.pl/2020/10/05/pieczona-dynia/ […]