A ona znowu gotuje Desery Wielkanoc

Idealny ekspresowy sernik, który zawsze wychodzi

Już za chwilkę zaczynamy kolejny weekend. Prognozy póki co nie napawają optymizmem, dlatego myślę, że warto przygotować coś na osłodę tego czasu. A jeżeli pogoda jednak zaskoczy nas słońcem, to taki sernik i tak będzie ciastem idealnym. Przygotowanie go zajmie Wam dosłownie 10 minut, później godzinka pieczenie i gotowe. Możecie udekorować je dowolnymi owocami, zrobić polewę z czekolady, posypać orzechami, dodać wiórki kokosowe – ogranicza Was tylko wyobraźnia. Sernik najlepiej smakuje mocno schłodzony, czyli noc w lodówce dobrze mu zrobi.

Składniki: (na okrągłą blachę o średnicy 24cm)

  • 1kg twarogu sernikowego
  • 200g masla
  • 200g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego albo ekstrakt waniliowy (pół łyżeczki)
  • 200g śmietanki 30-36%
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • Opcjonalny spód z ciastek: 150g ciastek (u mnie Digestive, ale z maślanymi również wychodzi) / 50g masła
  • Dekorowanie: tabliczka mlecznej czekolady/4 łyżki mleka/15 truskawek

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą (najlepiej brytfannę albo kokilkę), aby zaparować piekarnik. Dzięki temu sernik będzie bardziej wilgotny i nie będzie pękał.
  2. Ucieramy 6 jajek z 200g cukru pudru. W tej roli idealnie sprawdzi się mikser. (Jeżeli bardzo się Wam spieszy można pominąć ten etap i od razu zmiksować wszystkie składniki).
  3. Cały czas miksujemy i w trakcie dodajemy kostkę masła (najlepiej miękkiego), 1 kg twarogu (najlepiej partiami), 200g śmietanki i 70g mąki ziemniaczanej. Jeżeli lubicie bardzo zwarty sernik możecie dodać więcej mąki, jeżeli lubicie mięciutki, mokry to 70g w zupełności wystarczy.
  4. Powstałą masę przelewamy do blachy i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku, aby powoli wystygło.
    Pro tip: Blachę w której będziecie piec sernik najpierw wstawcie do piekarnika i dopiero wtedy przelejcie do niej ciasto. Dzięki temu nie będzie szansy na rozlanie wszystkiego przy przenoszeniu (a wiem co mówię, raz cała blacha wylądowała na podłodze, ściany były opryskane na wysokość minimum metra :D).
  5. Jak sernik wystygnie możemy go udekorować. Mój sposób to rozpuszczenie tabliczki mlecznej czekolady w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i ułożenie truskawek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *