A ona znowu gotuje Drożdżowe Kolacje

Bułeczki drożdżowe z oliwkami, suszonymi pomidorami i ziołami

Takie bułeczki to idealne rozwiązanie na kolację. Będzie wyjątkowo nawet w zwykły dzień. Pełne aromatycznych ziół z dodatkiem oliwek i pomidorów wypełnią pięknym zapachem cały dom. Z odrobiną masła i kremowego serka będą stanowiły cudowną przekąskę do wieczornego filmu, a przekrojone i zapieczone z kiełbaską mogą robić za obiadowe domowe hot-dogi.

Składniki:

  • 150g mleka
  • 150g wody
  • 25g drożdży świeżych (7g suchych)
  • płaska łyżeczka cukru
  • 550g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oliwy
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy od pomidorów
  • 10-12 oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 płaskie łyżeczki oregano
  • 6 łyżek startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. 150g Wody i 150g mleka lekko podgrzewamy w garnku (dosłownie żeby były letnie – 37stopni to idealna temperatura). Dodajemy 25g drożdży, płaską łyżeczkę cukru i mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
  2. Do dużej miski wsypujemy 550g mąki pszennej, płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki czosnku niedźwiedziego i 2 płaskie łyżeczki oregano (jeżeli nie macie czosnku to możecie go zastąpić na przykład bazylią albo ziołami prowansalskimi). Mieszamy wszystko dokładnie.
  3. Następnie dodajemy zaczyn z drożdży i zaczynamy mieszać ciasto. Kiedy wstępnie się połączy dodajemy 8 łyżek oliwy i 4 łyżki oliwy z zalewy od suszonych pomidorów (jeżeli mamy pomidory bez zalewy dodajemy więcej zwykłej oliwy). Wyrabiamy ciasto – tak długo aż będzie puszyste i sprężyste. Jeżeli za mocno klei się do rąk podsypujemy mąką.
  4. Następnie oliwki kroimy w ćwiartki, a suszone pomidory w paski i dodajemy do ciasta. Ponownie zagniatamy.
  5. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski wysmarowanej wcześniej oliwą. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na około 45minut.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni góra-dół (bez termoobiegu).
  7. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej części robimy wałek, który później składamy na pół i zawijamy.
  8. Tak powstałe bułeczki posypujemy tartą mozzarellą i wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 15-20 minut.
  9. Idealnie smakują z masłem i kremowym śmietankowym serkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *