Takie bułeczki to idealne rozwiązanie na kolację. Będzie wyjątkowo nawet w zwykły dzień. Pełne aromatycznych ziół z dodatkiem oliwek i pomidorów wypełnią pięknym zapachem cały dom. Z odrobiną masła i kremowego serka będą stanowiły cudowną przekąskę do wieczornego filmu, a przekrojone i zapieczone z kiełbaską mogą robić za obiadowe domowe hot-dogi.
Składniki:
- 150g mleka
- 150g wody
- 25g drożdży świeżych (7g suchych)
- płaska łyżeczka cukru
- 550g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 8 łyżek oliwy
- 8-10 suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy od pomidorów
- 10-12 oliwek
- 2 płaskie łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 płaskie łyżeczki oregano
- 6 łyżek startej mozzarelli
Przygotowanie:
- 150g Wody i 150g mleka lekko podgrzewamy w garnku (dosłownie żeby były letnie – 37stopni to idealna temperatura). Dodajemy 25g drożdży, płaską łyżeczkę cukru i mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
- Do dużej miski wsypujemy 550g mąki pszennej, płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki czosnku niedźwiedziego i 2 płaskie łyżeczki oregano (jeżeli nie macie czosnku to możecie go zastąpić na przykład bazylią albo ziołami prowansalskimi). Mieszamy wszystko dokładnie.
- Następnie dodajemy zaczyn z drożdży i zaczynamy mieszać ciasto. Kiedy wstępnie się połączy dodajemy 8 łyżek oliwy i 4 łyżki oliwy z zalewy od suszonych pomidorów (jeżeli mamy pomidory bez zalewy dodajemy więcej zwykłej oliwy). Wyrabiamy ciasto – tak długo aż będzie puszyste i sprężyste. Jeżeli za mocno klei się do rąk podsypujemy mąką.
- Następnie oliwki kroimy w ćwiartki, a suszone pomidory w paski i dodajemy do ciasta. Ponownie zagniatamy.
- Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski wysmarowanej wcześniej oliwą. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką na około 45minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni góra-dół (bez termoobiegu).
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej części robimy wałek, który później składamy na pół i zawijamy.
- Tak powstałe bułeczki posypujemy tartą mozzarellą i wkładamy do nagrzanego pieca na ok. 15-20 minut.
- Idealnie smakują z masłem i kremowym śmietankowym serkiem.
Smacznego!