A ona znowu gotuje Obiady

Farsz do burrito

Taki farsz idealnie nadaje się do zjedzenia z naleśnikami, tortillą, ryżem czy sam z miseczki w towarzystwie kwaśnej śmietany i tartego sera! Ekspresowy obiad lub kolacja dosłownie w 10 minut.

  • 400g mięsa mielonego wołowego (oczywiście można zastąpić innym rodzajem)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • pulpa pomidorowa ok. 500ml
  • duża płaska łyżka majeranku
  • duża płaska łyżka oregano
  • sól/pieprz
  • olej
  • dodatki: ser/kwaśna śmietana/awokado

Przygotowanie:

  1. Na patelni (najlepiej w woku, wtedy bez problemu wszystko nam się zmieści) rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju i wrzucamy 2 cebule i czosnek. Po 5 minutach dodajemy 400g mięsa. Na dużym ogniu smażymy, żeby całe mięso nam się ścięło. Następnie dodajemy ok. płaską łyżkę oregano i płaską łyżeczkę majeranku. Dodajemy również ok. płaską łyżeczkę soli i ok. 1/4 łyżeczki pieprzu. Osobiście uważam, że do mięsa mielonego bardzo pasuje majeranek. Jeżeli macie słabość do jakiś innych ziół to również śmiało możecie ich w tym momencie użyć.
  2. Puszkę kukurydzy i fasoli odcedzamy z zalewy, płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do mięsa. Następnie wlewamy pulpę pomidorową ok. 500ml i dusimy tak długo, aż nadmiar wody odparuje i sos zrobi się dość gęsty.
  3. I gotowe! Ekspresowe danie!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *