Taki farsz idealnie nadaje się do zjedzenia z naleśnikami, tortillą, ryżem czy sam z miseczki w towarzystwie kwaśnej śmietany i tartego sera! Ekspresowy obiad lub kolacja dosłownie w 10 minut.
- 400g mięsa mielonego wołowego (oczywiście można zastąpić innym rodzajem)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- pulpa pomidorowa ok. 500ml
- duża płaska łyżka majeranku
- duża płaska łyżka oregano
- sól/pieprz
- olej
- dodatki: ser/kwaśna śmietana/awokado
Przygotowanie:
- Na patelni (najlepiej w woku, wtedy bez problemu wszystko nam się zmieści) rozgrzewamy ok. 3 łyżki oleju i wrzucamy 2 cebule i czosnek. Po 5 minutach dodajemy 400g mięsa. Na dużym ogniu smażymy, żeby całe mięso nam się ścięło. Następnie dodajemy ok. płaską łyżkę oregano i płaską łyżeczkę majeranku. Dodajemy również ok. płaską łyżeczkę soli i ok. 1/4 łyżeczki pieprzu. Osobiście uważam, że do mięsa mielonego bardzo pasuje majeranek. Jeżeli macie słabość do jakiś innych ziół to również śmiało możecie ich w tym momencie użyć.
- Puszkę kukurydzy i fasoli odcedzamy z zalewy, płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do mięsa. Następnie wlewamy pulpę pomidorową ok. 500ml i dusimy tak długo, aż nadmiar wody odparuje i sos zrobi się dość gęsty.
- I gotowe! Ekspresowe danie!
Smacznego!