A ona znowu gotuje

Zapiekany mintaj pod migdałami

Delikatny mintaj w połączeniu z kremowym sosem i chrupiącymi migdałami to poezja. Do tego kremowe puree ziemniaczane, trochę kapusty kiszonej na przełamanie smaku i mamy kompletny posiłek.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 filety z mintaja lub dorsza
  • woda/mleko do wymoczenia ryby
  • masło do posmarowania formy
  • sól/pieprz/czerwona słodka papryka
  • 4-5 dużych garści migdałów
  • 200ml śmietanki 30%
  • do podania: zielona pietruszka
  • puree ziemniaczane: 700g ziemniaków/200ml mleka/woda/masło/gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Śmietanę 30% wyjmujemy z lodówki, aby się ogrzała. Postawmy ją w jak najcieplejszym miejscu albo przed dodaniem podgrzejmy w małym garneczku.
  2. Filety z mintaja wkładamy do miski i zalewamy wodą i mlekiem w proporcji 1:1. Namaczamy minimum 1h.
  3. Wycieramy filety, solimy, pieprzymy i nacieramy słodką papryką.
  4. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy połową migdałów i układamy na nich filety. Na wierzch posypujemy resztą migdałów.
  5. Wkładamy do piekarnika na 180stopni grzanie góra-dół na ok. 15minut.
  6. Po tym czasie wlewamy do formy śmietanę. Jeżeli forma jest szklana musimy robić to bardzo wolno, aby w wyniku różnicy temperatur nie pękła forma. Rybę zapiekamy jeszcze przez ok. 25min.
  7. Ryba idealnie smakuje w połączeniu z ziemniaczanym puree. 700g ziemniaków obieramy, zalewamy 200ml mleka i dopełniamy do zakrycia ziemniaków wodą. Gotujemy z płaską łyżeczką soli, aż zmiękną. Po odlaniu dodajemy 2 łyżki masła, płaską łyżeczkę gałki muszkatołowej i blendujemy na gładką masę. (Chyba że wolicie z grudkami, wtedy lepiej ugnieść :)).
  8. Rybę podajemy z zieloną pietruszką, która podbije jej słodki smak.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *