A ona znowu gotuje Obiady Tarty

Tarta 'po polsku’ z boczkiem, porem i ogórkiem kiszonym

Jesień już powoli zagląda nam przez okna. Coraz chłodniej, coraz ciemniej, więc trzeba znowu zacząć wspierać odporność kiszonkami. I tak oto razem z ogórkami kiszonymi pojawił się pomysł na tartę 'po polsku’. Znikała z talerzy błyskawicznie! A dodatek musztardy do farszu dodał jej przyjemnej lekkiej ostrości.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 120g masła
  • płaska łyżeczka soli
  • żółtko z 1 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 100g boczku wędzonego
  • 1 średni por (biała część)
  • pół cebuli
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 jajko + białko z jajka użytego do ciasta
  • 100ml śmietanki 30% (można zamienić na 200g i zrezygnować z jogurtu)
  • 100g jogurtu naturalnego (można zamienić na 200g i zrezygnować ze śmietanki)
  • solidna łyżeczka musztardy np. sarepskiej

Przygotowanie:

  1. 225g mąki, 120g masła, płaska łyżeczka soli, 1 żółtko i 2 łyżki wody zagniatamy na jednolitą masę. Wyklejamy nią formę na tartę średnicy ok. 30cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
  2. Nagrzewamy piekarnik góra-dół na 180 stopni. Wykładamy tartę papierem do pieczenia, zasypujemy obciążnikami (u mnie fasola) i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  1. Jak spód nam się podpieka przygotowujemy farsz. 100g boczku, pół cebuli, białą część pora i 4 spore ogórki kiszone kroimy w kostkę. Podsmażamy, zaczynamy od cebuli, dodajemy boczek, następnie por. Jak są już dobrze wysmażone dodajemy na chwile ogórka kiszonego.
  2. Na wstępnie podpieczony kruchy spód nakładamy farsz. W miseczce mieszamy jajko i białko, 100ml śmietanki 30%, 100g jogurtu (można dodać od razu 200g tylko śmietanki lub 200g samego jogurtu) oraz sporą łyżeczkę musztardy. Powstałą masą zalewamy farsz.
  3. Tak powstałą tartę wkładamy do piekarnika na 25 minut (180 stopni góra-dół) i gotowe!

Smacznego!

1 Comment

Skomentuj Pierożki z ciasta francuskiego z grochem – A ona znowu gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *