Ciastka owsiane zazwyczaj dzieciom nie kojarzą się ze słodyczami i deserem. Ale te, pełne słodkich bakalii i ulubionych dodatków, na pewno odmienią ich spojrzenie! Są ekspresowe, można je upiec od razu na cały tydzień i mieć pewność, że nasza cała rodzina je zdrowo.
Bo przecież milej na drugie śniadanie zjeść pyszne, słodkie ciasteczka owsiane, a nie tylko kanapki i kanapki 🙂

Składniki: (na ok 16 sztuk średnicy 7-8cm)
- 80g masła
- 200g płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
- 50g mąki
- 2 łyżki cukru (u mnie erytrytol) lub 1 duuuża łyżka miodu
- 5g proszku do pieczenia (łyżeczka z czubkiem)
- 2 jajka
- Dodatki – tutaj możecie dodawać dowolnie co lubicie – żurawina/czekolada/pestki dyni, a u mnie dzisiaj:
- 3 łyżki słonecznika
- duża garść rodzynek
- 8 moreli pociętych w paseczki
Przygotowanie:
- Roztapiamy 80g masła w garneczku.
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dolewamy lekko ostudzone masło i mieszamy.
- Dwoma łyżkami formujemy ciastka.
- Pieczemy 15 minut w 180 stopniach góra-dół.

Smacznego!
Koniecznie dajcie znać jak wyszły i oznaczajcie mnie #aonaznowugotuje !