A ona znowu gotuje Desery Przekąski

Ciasteczka owsiane pełne pyszności

Ciastka owsiane zazwyczaj dzieciom nie kojarzą się ze słodyczami i deserem. Ale te, pełne słodkich bakalii i ulubionych dodatków, na pewno odmienią ich spojrzenie! Są ekspresowe, można je upiec od razu na cały tydzień i mieć pewność, że nasza cała rodzina je zdrowo.

Bo przecież milej na drugie śniadanie zjeść pyszne, słodkie ciasteczka owsiane, a nie tylko kanapki i kanapki 🙂

Składniki: (na ok 16 sztuk średnicy 7-8cm)

  • 80g masła
  • 200g płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
  • 50g mąki
  • 2 łyżki cukru (u mnie erytrytol) lub 1 duuuża łyżka miodu
  • 5g proszku do pieczenia (łyżeczka z czubkiem)
  • 2 jajka
  • Dodatki – tutaj możecie dodawać dowolnie co lubicie – żurawina/czekolada/pestki dyni, a u mnie dzisiaj:
    • 3 łyżki słonecznika
    • duża garść rodzynek
    • 8 moreli pociętych w paseczki

Przygotowanie:

  1. Roztapiamy 80g masła w garneczku.
  2. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Dolewamy lekko ostudzone masło i mieszamy.
  4. Dwoma łyżkami formujemy ciastka.
  5. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach góra-dół.

Smacznego!

Koniecznie dajcie znać jak wyszły i oznaczajcie mnie #aonaznowugotuje !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *