A ona znowu gotuje Obiady Zupy

Kremowa zupa dyniowa

Od dzisiaj mamy jesień, idealnym posiłkiem na jej przywitanie jest zupa dyniowa. Wiele przepisów wypróbowałam, bo chyba każdy robi ją trochę inaczej. Dla mnie ta wersja jest idealnym połączeniem smaków. Kremowa konsystencja, wyrazistość przypraw równoważona przez mleko.

Składniki:

  • 500g dyni
  • 250g ziemniaków
  • 25g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor lub duża łyżka przecieru pomidorowego
  • płaska łyżka kurkumy
  • płaska łyżka curry (proszkowanego)
  • 2cm imbiru
  • 1 szklanka mleka (ok. 250ml)
  • 1 litr oleju lub wody
  • Sól/pieprz do smaku
  • Dodatki: prażone pestki dyni/oliwa pomarańczowa/ricotta

Przygotowanie:

  1. 500g dyni i 250g ziemniaków obrać i pokroić w kostkę.
  2. 1 cebule i 2 ząbki czosnku posiekać.
  3. Rozgrzać patelnie i na maśle podsmażyć cebulę i czosnek.
  4. Jak się zeszkliły dodajemy dynie i przyprawy (kurkuma, curry, imbir, sól i pieprz). Dusimy na małym ogniu.
  5. Do garnka wlewamy litr rosołu lub wody, zaczynamy gotować. Dodajemy ziemniaki, podsmażona dynie i pomidora lub przecier. Na małym ogniu gotujemy ok 30min.
  6. Jak już wszystkie składniki są miękkie blendujemy na jednolita masę. Jak zupa przestygnie wlewamy do niej mleko i mieszamy. Możemy najpierw do mleka dodać odrobin zupy, żeby powoli ogrzać mleko, dzięki temu się nie zważy.
  7. Gotowe. Proponuje podawać z prażonymi pętakami dyni, oliwą i kremowym serkiem ricotta.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *