A ona znowu gotuje

Piernikowy Świąteczny sernik

Ja wiem, że świąteczne przepisy to zazwyczaj tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale czasem trzeba dać szanse czemuś nowemu. A jak posmakujecie ten sernik to będziecie wiedzieć że warto! Kremowy, z piernikowo-śliwkową nutą rozpływa się w ustach. 

Składniki: (na okrągłą blachę 24cm)

  • 200g pierniczków/ciastek korzennych
  • 300g masła (rozpuszczonego)
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 200g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2-3 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 1kg twarogu (sernikowego lub wcześniej zmielonego)
  • 200g śmietanki 30-36%
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • polewa: dwie tabliczki białej czekolady/4 łyżki mleka

Przygotowanie: 

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia 300g masła w małym garneczku i przestudzenia go.
  2. Piekarnik włączamy na 180 stopni góra-dół i rozgrzewamy przed wstawieniem sernika.
  3. 200g pierniczków (idealnie jeżeli będą domowe) lub ciastek korzennych rozgniatamy wałkiem albo mielimy w blenderze kielichowym. Dodajemy 100g masła i płaską łyżkę przyprawy korzennej i mieszamy do połączenia składników.
  4. Powstałą masą wyklejamy dno blachy. Następnie małą łyżeczką rozkładamy kleksy z powideł (nie próbujcie smarować, wtedy cały spód się poodkleja!).
  5. 200g cukru ucieramy z 6 jajkami. Jak powstanie jednolita masa dodajemy powoli cały czas mieszając 200g roztopionego masła. Następnie partiami dodajemy kilogram twarogu, 70g mąki ziemniaczanej i 200g śmietanki oraz pozostałą, czyli ok. 2,5 łyżki, przyprawę do piernika. Kiedy uzyskamy jednolitą masę przelewamy na spód. 
    Moja rada – najpierw blachę ze spodem z ciastek postawcie na półce piekarnika, a dopiero wtedy przelejcie masę. Macie pewność, że nic nie wyląduje na podłodze 🙂
  6. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach (góra-dół bez termoobiegu). Okrągłe blachy mają to do siebie, że pierścień nie zawsze jest szczelny, dlatego dobrze pod blachę podłożyć folię aluminiową, bo możliwe, że masło z dolnej warstwy będzie wyciekać. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym, lekko uchylonym piecu do wystygnięcia. 
  7. Na koniec, kiedy sernik już wystygnie całkowicie przygotowujemy polewę z białej czekolady z odrobiną mleka. Rozpuszczamy te dwa składniku w kąpieli wodnej i polewamy sernik. Można udekorować wierzch kilkoma piernikami.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *