A ona znowu gotuje Kolacje Śniadania

Wytrawne babeczki z łososiem, pomidorami i ziołami

Takie muffinki to idealne rozwiązanie zarówno na śniadanie jak i kolację. Sprawdzą się również jako drugie śniadanie do pracy i szkoły. Lubią je i dorośli i dzieci.

Dodatkowo wytrawne babeczki to 'must have’ każdej imprezy. Idealne na ciepło jak i zimno. Możecie piec je z dowolnymi dodatkami, podawać z różnymi sosami, a dzięki temu za każdym razem będą niczym nowe danie.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 200g mąki
  • 120g mleka
  • 100g oleju
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • garść ziół (u mnie bazylia i pietruszka)
  • 1 średni pomidor
  • 100g łososia (u mnie pieczony, ale wędzony będzie jeszcze lepszy)
  • twardy ser np. Grana Padano (starty ok. 1 garść) – można zamienić go na dowolne pestki lub ziarna (dynia, słonecznik)
  • sos (2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku)

* inne dodatki, które super się sprawdzają to: czerwona papryka, salami, szynka, żółty ser, cebula, oliwki, kapary, suszone pomidory, duszony por, blanszowany brokuł itp… ogranicza Was tylko wyobraźnia (i Wasz gust :))

Przygotowanie:

  1. Dodatki czyli pomidora i łososia kroimy w drobną kostkę, a zioła siekamy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni góra-dół.
  3. 200g maki, 120g mleka, 100g oleju, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i płaską łyżeczkę soli energicznie mieszamy w misce na gładkie ciasto (wystarczy zrobić to łyżka).
  4. Dodajemy łososia, pomidora i zioła i delikatnie mieszamy.
  5. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Rozlewamy ciasto do 12 foremek. Każda babeczkę posypujemy startym serem.
  6. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach góra- dół. (Na koniec sprawdzamy czy patyczek jest suchy).
  7. Podawać z sosem czosnkowym i odrobiną zielonych dodatków np. bazylią lub kiełkami.

Smacznego!

Leave a Reply