Pieczona pietruszka to chyba najbardziej zaskakujące warzywo! Wkładasz do pieca taką biedną, wątłą, białą pietruszkę, a po chwili masz słodki, prawie karmelowy opalony okaz stanowiący wspaniałą bazę do zupy lub pasty. Ja za każdym razem nie mogę się nadziwić jak ogromną metamorfozę smaku pietruszka osiąga w procesie pieczenia. Macie rację, na pewno nie każdy taki zachwyt nad tym warzywem ma, dlatego do brzegu. Dzisiejsza propozycja to wegetariańska, kremowa, gęsta zupa z pietruszki i gruszki z odrobiną ziemniaka w towarzystwie oliwy, czarnuszki i grzanek. Wystarczy jeden talerz, a głód zaspokoicie na długi czas.
Składniki (na ok. 6 porcji):
- 700g korzenia pietruszki
- 2 gruszki
- 4 łyżki oliwy
- 1 litr wywaru warzywnego (może być dowolny rosół)
- 25g twardego sera (może być twardy brzeg, rozpuści się i odda smak w procesie gotowania)
- 3 średniej wielkości ziemniaki (ok. 300g)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- do podania: grzanki/oliwa/czarnuszka/pieczony łosoś
Przygotowanie:
- 1. 700g pietruszek i dwie gruszki (nie kroić! w całości!) dokładnie myjemy, osuszamy i w misce nacieramy 4 łyżkami oliwy. Układamy na papierze do pieczenia na blaszce.
- Blachę wkładamy do piekarnika, który włączamy na 180 stopni góra-dół i pieczemy pietruszki i gruszki ok. 40 minut sprawdzając widelcem, czy już są miękkie.
- 3 średnie ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i myjemy. Pietruszki i gruszki studzimy, obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do sporego garnka wlewamy litr wywaru warzywnego do którego dodajemy ziemniaki, pietruszki i gruszki oraz kawałek twardego sera. Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu.
- Kiedy warzywa są już miękkie całość blendujemy i dodajemy soli do smaku.
- Pora podawać! Na talerzu doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, odrobiną czarnuszki i domowymi grzankami. Idealnie również smakuje z pieczonym łososiem z dużą ilością koperku i cytryny.
Smacznego!