A ona znowu gotuje Obiady

Ekspresowy obiad – zapiekany indyk z serem, ketchupem i rodzynkami

Już szybciej niż to danie to się chyba nie da zrobić obiadu 😅 przygotowanie 7 min. (no dobra 10… zależy jak duży kawałek indyka macie), a resztę robi za Was piekarnik.

Skladniki:

  • Filet z indyka (u mnie 1 kg – pełna blacha kotlecików)
  • Sól/pieprz
  • Przyprawa do złocistego kurczaka (mile widziana, ale bez niej też wyjdzie)
  • Pół małego słoiczka ketchupu ok. 100g (najlepiej Włocławek łagodny)
  • Rodzinki ok. 100g
  • Ser mozzarella 200g

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od włączenia piekarnika na 200 stopni góra-dół.
  2. Następnie indyka kroimy na małe kotleciki ok. 10x10cm
  3. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Jeżeli używamy przyprawy do złocistego kurczaka to bardzo oszczędnie solą, bo gotowe mieszanki przypraw również mają sól w składzie.
  4. Następnie smarujemy każdy kotlecik z wierzchu ketchupem tak „od serca” 😀
  5. Układamy na każdym kotleciku rodzinki i wkładamy do pieca na 15 minut.
  6. Po 15 minutach posypujemy każdy kawałeczek potartym serem mozzarella i zapiekamy kolejne 15-20 min. (Czas zależy od grubości kawałków mięsa, pod koniec pieczenia trzeba sprawdzić czy wszystkie dobrze się upiekły).
  7. Gotowe! W międzyczasie najlepiej ugotować ryż i ekspresowy obiad podano.

Smacznego!

Leave a Reply