Już szybciej niż to danie to się chyba nie da zrobić obiadu 😅 przygotowanie 7 min. (no dobra 10… zależy jak duży kawałek indyka macie), a resztę robi za Was piekarnik.
Skladniki:
- Filet z indyka (u mnie 1 kg – pełna blacha kotlecików)
- Sól/pieprz
- Przyprawa do złocistego kurczaka (mile widziana, ale bez niej też wyjdzie)
- Pół małego słoiczka ketchupu ok. 100g (najlepiej Włocławek łagodny)
- Rodzinki ok. 100g
- Ser mozzarella 200g
Przygotowanie:
- Zaczynamy od włączenia piekarnika na 200 stopni góra-dół.
- Następnie indyka kroimy na małe kotleciki ok. 10x10cm
- Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Jeżeli używamy przyprawy do złocistego kurczaka to bardzo oszczędnie solą, bo gotowe mieszanki przypraw również mają sól w składzie.
- Następnie smarujemy każdy kotlecik z wierzchu ketchupem tak „od serca” 😀
- Układamy na każdym kotleciku rodzinki i wkładamy do pieca na 15 minut.
- Po 15 minutach posypujemy każdy kawałeczek potartym serem mozzarella i zapiekamy kolejne 15-20 min. (Czas zależy od grubości kawałków mięsa, pod koniec pieczenia trzeba sprawdzić czy wszystkie dobrze się upiekły).
- Gotowe! W międzyczasie najlepiej ugotować ryż i ekspresowy obiad podano.
Smacznego!