Taką jesienno-zimową porą bardzo potrzebujemy aromatycznych dań, a to właśnie takie jest! Pachnie słodko cebulą, rozmarynem i pieczonym burakiem. Tarty zawsze wydawały mi się czasochłonne, ale okazuje się, że to ostatnio jedno z szybszych dań.
Składniki:
- kruchy spód: 100g masła/220g mąki pszennej/4 łyżki wody/1 płaska łyżeczka soli
- 1 duży pieczony burak
- 2 czerwone cebule (mogą też być białe)
- 2 gałązki rozmarynu (najlepiej świeży, ale suszony też da radę)
- łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 200ml śmietanki 30%
- sól/pieprz
- 30g twardego sera np. grana padano
- opcjonalnie: feta (u mnie ok. 40g)/słonecznik
Przygotowanie:
- Zaczynamy od upieczenia buraka. Najczęściej piekę ich więcej, spokojnie mogą leżeć już upieczone w lodówce i czekać na użycie. Ja swoje buraki myję dokładnie, owijam w folię aluminiową i piekę w 200 stopniach ok. 1h. Po tym czasie sprawdzam czy po nakłuciu widelcem są miękkie. Jeżeli nie to piekę jeszcze jakiś czas sprawdzając ich miękkość.
- Czas na przygotowanie spodu. 100g masła siekamy z 220g mąki i płaską łyżeczką soli. Jak już masło zacznie się łączyć dodajemy wodę i dalej zagniatamy. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę do tarty i wkładamy do lodówki na ok 30min.
- W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni góra-dół i zabieramy się za cebulę. Dwie cebule najlepiej czerwone kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie połączonej z łyżeczką masła, jak zacznie mięknąć dodajemy łyżeczkę miodu oraz rozmaryn i na małym ogniu dalej dusimy.
- Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy i pieczemy 15 minut (nie trzeba używać obciążenia, ciasto może trochę urosnąć).
- 2 jajka i 200mil śmietany mieszamy w misce. Dodajemy również starte ok. 30g twardego sera typu grana padano i dodajemy płaską łyżeczkę soli i pieprzu.
- Na podpieczony spód układamy buraka pokrojonego w kostkę, zeszkloną cebulę i wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Według uznania i preferencji możemy dodać jeszcze fetę i wszystko posypać słonecznikiem.
- Wkładamy do pieca (180 stopni góra-dół) na kolejne 30-40 minut sprawdzając poziom zarumienienia.
Smacznego!