A ona znowu gotuje Obiady Tarty

Jesienna tarta z pieczonym burakiem, karmelizowaną cebulą i rozmarynem

Taką jesienno-zimową porą bardzo potrzebujemy aromatycznych dań, a to właśnie takie jest! Pachnie słodko cebulą, rozmarynem i pieczonym burakiem. Tarty zawsze wydawały mi się czasochłonne, ale okazuje się, że to ostatnio jedno z szybszych dań.

Składniki:

  • kruchy spód: 100g masła/220g mąki pszennej/4 łyżki wody/1 płaska łyżeczka soli
  • 1 duży pieczony burak
  • 2 czerwone cebule (mogą też być białe)
  • 2 gałązki rozmarynu (najlepiej świeży, ale suszony też da radę)
  • łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 200ml śmietanki 30%
  • sól/pieprz
  • 30g twardego sera np. grana padano
  • opcjonalnie: feta (u mnie ok. 40g)/słonecznik

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od upieczenia buraka. Najczęściej piekę ich więcej, spokojnie mogą leżeć już upieczone w lodówce i czekać na użycie. Ja swoje buraki myję dokładnie, owijam w folię aluminiową i piekę w 200 stopniach ok. 1h. Po tym czasie sprawdzam czy po nakłuciu widelcem są miękkie. Jeżeli nie to piekę jeszcze jakiś czas sprawdzając ich miękkość.
  2. Czas na przygotowanie spodu. 100g masła siekamy z 220g mąki i płaską łyżeczką soli. Jak już masło zacznie się łączyć dodajemy wodę i dalej zagniatamy. Tak powstałym ciastem wylepiamy formę do tarty i wkładamy do lodówki na ok 30min.
  3. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni góra-dół i zabieramy się za cebulę. Dwie cebule najlepiej czerwone kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie połączonej z łyżeczką masła, jak zacznie mięknąć dodajemy łyżeczkę miodu oraz rozmaryn i na małym ogniu dalej dusimy.
  4. Ciasto na tarte wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy i pieczemy 15 minut (nie trzeba używać obciążenia, ciasto może trochę urosnąć).
  5. 2 jajka i 200mil śmietany mieszamy w misce. Dodajemy również starte ok. 30g twardego sera typu grana padano i dodajemy płaską łyżeczkę soli i pieprzu.
  6. Na podpieczony spód układamy buraka pokrojonego w kostkę, zeszkloną cebulę i wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Według uznania i preferencji możemy dodać jeszcze fetę i wszystko posypać słonecznikiem.
  7. Wkładamy do pieca (180 stopni góra-dół) na kolejne 30-40 minut sprawdzając poziom zarumienienia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *