A ona znowu gotuje Obiady

Hamburgery z szarpaną wołowiną w sosie BBQ w domowych bułkach

*Jest to czasochłonne danie, ale warto!

Ten obiad to strzał w 10 dla każdego fana hamburgerów i mięsa! Domowe bułki hamburgerowe, do tego wolno pieczona wołowina we własnoręcznie zrobionym sosie barbecue, ulubione dodatki i okrzyki zachwytu gwarantowane.

Ja i mój mąż, od kiedy byliśmy w Stanach, jesteśmy ogromnymi fanami szarpanej wołowiny. Jest to kolejna potrawa z cyklu #kulinarnepodróże – sztandarowe danie ze Stanów Zjednoczonych. Bardzo charakterystyczne dla amerykańskiej kuchni jest długie pieczenie mięsa, wolnowary są u nich bardzo popularne, ale spokojnie można je zastąpić naczyniem żaroodpornym i piekarnikiem. Także do dzieła!

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny, najlepiej jeżeli ma odrobinę tłuszczu, bo jak wiadomo tłuszcz to nośnik smaku
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka chilli (opcjonalnie, jeżeli lubicie ostrzejsze smaki)
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml pulpy pomidorowej
  • 2 łyżki miodu (płaskie)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 500g mąki,
  • 8g suchych drożdży lub 25 g zwykłych,
  • 300g wody gazowanej,
  • płaska łyżeczka soli
  • opcjonalnie – łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • dodatki do podania – ogórki kiszone/pomidory/kiełki/boczek/jajko sadzone

Przygotowanie:

  1. Trzeba uzbroić się w cierpliwość. 🙂
  2. Wkładamy wołowinę do miski, zalewamy wodą, dodajemy 2 płaskie łyżki soli i wstawiamy do lodówki najlepiej na 24h. Dzięki temu mięso równomiernie się posoli.
  3. Po tym czasie wyciągamy mięso i osuszamy. Miskę w której leżakowało płuczemy i mieszamy w niej 2 łyżki oliwy, 2 łyżki brązowego cukru, 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki, 2 płaskie łyżeczki wędzonej papryki, 1 płaska łyżeczka chilli (opcjonalnie, jeżeli lubicie ostrzejsze smaki), 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki cynamonu. Mięso kroimy na 3-4 mniejsze kawałki i obtaczamy w powstałej mieszance przypraw. Nacieramy je dokładnie.
  4. Przygotowujemy duże naczynie żaroodporne z pokrywką lub garnek żeliwny.
  5. Kroimy w piórka 2 cebule i 2 ząbki czosnku. Umieszczamy na dnie naczynia.
  6. Rozgrzewamy suchą patelnie. Smażymy mięso z każdej ze stron. Co ważne, po położeniu mięsa staramy się go przez 3-4 minuty nie ruszać. Chodzi o to, aby mięso się zamknęło i aby cały „sok” pozostał wewnątrz.
  7. Jak już mamy wszystkie kawałki obsmażone z każdej ze stron wkładamy je do naczynia na cebulę i czosnek i przykrywamy.
  8. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dól na 150 stopni i wstawiamy mięso.
  9. Najlepiej jeżeli wołowina spędzi w piecu minimum 4 godziny (idealnie 6h  piecu).
  10. Po 2 godzinach od rozpoczęcia pieczenia mieszamy w misce 500ml pulpy pomidorowej, 2 łyżki miodu (płaskie), 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki octu jabłkowego. Tak powstałym sosem zalewamy mięso i pieczemy kolejne 2h. Raz na jakiś czas możemy obrócić mięso, aby lepiej pokryło się sosem.
  11. Po upieczeniu dwoma widelcami rozrywamy mięso wzdłuż włukien, aby powstała szarpana wołowina.
  12. Czas na bułki. 500g mąki, 8g suchych drożdży lub 25 g zwykłych, 300g wody gazowanej, płaską łyżeczkę soli i czosnek niedźwiedzi wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy 3 łyżki oliwy i dalej wyrabiamy.
  13. Zostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy wierzch.
  14. Rozgrzewamy piec do 230 stopni góra-dół i pieczemy ok. 30 minut aż się zaczną rumienić.

I tym oto sposobem mamy mięso i bułki gotowe. Małe 3 dni i jest! 🙂
Teraz czas na dodatki. Ja serwuje szarpaną wołowinę zazwyczaj z ogórkami kiszonymi i pomidorem. Tym razem podkręciłam smak lekko ostrymi kiełkami rzodkiewek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *