Każdy czasem zasługuje na prawdziwie królewskie śniadanie, a bez wątpienia ten nalesniko omlet jest właśnie tym 😀
Skladniki:
- 3 jajka
- 175g mleka
- 70g mąki
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru (2 do ciasta, 1 do posypania
- 1 duża łyżka masła
- sos z ulubionych owoców
Przygotowanie:
- Rozpocząć od nagrzania piekarnika do 220 stopni (góra-dół) z naczyniem żaroodpornym koniecznie w środku.
- 3 jajka, 175g mleka, 70g mąki, szczyptę soli, łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na gładka masę.
- Rozgrzane naczynie smarujemy łyżka masła, tak aby dno było całe pokryte.
- Wylewamy na to masę i pieczemy 20 minut, koniecznie beż otwierania piekarnika. Po 10 minutach warto zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
- Mój sos owocowy to garść mrożonych jagód i truskawek, rozgotowanych z odrobina wody, łyżką cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej wcześniej rozrobionej w 2 łyżkach wody.
- Gotowy omlet posypujemy odrobina cukru pudru i polewamy sosem owocowym.
Smacznego!