A ona znowu gotuje

Dutch baby, czyli omlet / naleśnik z piekarnika

Każdy czasem zasługuje na prawdziwie królewskie śniadanie, a bez wątpienia ten nalesniko omlet jest właśnie tym 😀

Skladniki:

  • 3 jajka
  • 175g mleka
  • 70g mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru (2 do ciasta, 1 do posypania
  • 1 duża łyżka masła
  • sos z ulubionych owoców

Przygotowanie:

  1. Rozpocząć od nagrzania piekarnika do 220 stopni (góra-dół) z naczyniem żaroodpornym koniecznie w środku.
  2. 3 jajka, 175g mleka, 70g mąki, szczyptę soli, łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżki cukru pudru miksujemy na gładka masę.
  3. Rozgrzane naczynie smarujemy łyżka masła, tak aby dno było całe pokryte.
  4. Wylewamy na to masę i pieczemy 20 minut, koniecznie beż otwierania piekarnika. Po 10 minutach warto zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
  5. Mój sos owocowy to garść mrożonych jagód i truskawek, rozgotowanych z odrobina wody, łyżką cukru i łyżeczką mąki ziemniaczanej wcześniej rozrobionej w 2 łyżkach wody.
  6. Gotowy omlet posypujemy odrobina cukru pudru i polewamy sosem owocowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *