Sezon na grzyby w pełni! Mamy już zasuszone, w occie, jedliśmy w zupie, wiec pora na trochę inne spojrzenie – tarta!
U mnie w rodzinie wszyscy lubimy chodzić na grzyby, ale królem grzybobrania jest mój tata, który od czasu do czasu raczy nas rydzami! Cześć poszła do porannej jajecznicy, a reszta trafiła do tarty na orkiszowy spodzie. Złote rydzowe równanie to: rydze + czosnek + masło = poezja! 😍
Składniki:
180g mąki orkiszowej
100g masła
płaska łyżeczka soli
3 duże łyżki wody
200g grzybów (u mnie rydze, ale nadadzą się zarówno podgrzybki czy prawdziwki jak i mniej leśne czyli pieczarki)
czosnek lub cebula (zależy jakie grzyby)
2 łyżki masła
3 jajka
200ml śmietanki 30%
3cm twardego sera
sól/pieprz
zielona pietruszka
Przygotowanie:
- Włączamy piekarnik na 180 stopni góra-dół, aby się nagrzał.
- Z 180g maki orkiszowej, 100g masła, płaskiej łyżeczki soli i 3 łyżek wody zagniatamy ciasto.
- Wyklejamy nim okrągłą formę dokładnie zaklinając brzegi, aby nie wylał nam się później farsz. Nakłuwamy ciasto, przykrywamy papierem, obciążamy np. grochem i pieczemy przez 15min.
- W tym czasie przygotowujemy farsz. Grzyby czyścimy, kroimy w kostkę.
- Jeżeli używamy rydzy to podsmażamy na patelni na maśle 2-3 żabki czosnku i dodajemy rydze. Solimy i dusimy ok 10min. Rydze pozostaną lekko chrupiące, zachowują się inaczej niż np. podgrzybki które całkowicie miękną.
- Jeżeli używamy podgrzybków/prawdziwków lub pieczarek to 1 sporą cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle, następnie dodajemy grzyby pokrojone w kostkę, solimy i dusimy ok. 10min.
- Na podpieczony spód wykładamy grzyby razem z całą wodą która puściły. W misce mieszamy 3 jajka z 200g śmietanki 30%. Powstała masę lekko solimy i pieprzymy i wylewamy na grzyby. Ser np. Grana Padano trzemy na grubych oczkach i posypujemy wierzch tarty. Tutaj można zaszaleć z ilością :).
- Tartę wkładamy do piekarnika na 30minut i pieczemy w 180stopniach góra-dół.
- Przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.
Smacznego!