A ona znowu gotuje

Idealne niedzielne śniadanie, czyli Bread Pudding

Bread pudding poznałam w trakcie pobytu w Stanach. Tam jest to bardzo popularne danie śniadaniowe, ale również bywa podawany w ramach deseru. Stanowi idealny sposób na wykorzystanie resztek już suchego chleba. Można również kombinować z dodatkami, dzięki czemu każdy znajdzie idealny dla siebie smak.

Wersja z malinami i borówkami

Składniki:

  • Resztki suchego chleba (idealnie nadają się słodkie bułki, chałka, rogale, ale robiłam go nawet z resztek razowca) ilość zależy od porcji jaka chcemy przygotować, ale na naczynie żaroodporne mniej więcej wielkości 30 na 30 wystarczy ok. pół chałki albo 3 bułki
  • 4 jajka
  • 250ml mleka
  • 100ml soku pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast soku można dodać więcej mleka)
  • 2 łyżki masła
  • cynamon (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru lub łyżka miodu
  • Szczypta soli
  • Owoce/czekolada/orzechy (dowolnie)
Wersja z jagodami i czekoladą

Przygotowanie:

  1. Naczynie żaroodporne wysmarować połowa masła.
  2. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni (góra-dół)
  3. Pieczywo porozrywał na mniejsze kawałki.
  4. 4 jajka, 250ml mleka, 100ml soku(opcjonalnie), łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki cukru lub 1 łyżkę miodu, szczyptę soli wymieszać na jednorodna masę.
  5. Kawałki chleba moczyć w powstałej masie i układać na blaszce. Jeżeli pozostała masa wlać ja do naczynia z chlebem.
  6. Na wierzch posypać owocami, kawałkami czekolady, orzechami oraz startym na tarce masłem.
  7. Piec w 180 stopniach ok 25 minut. Na koniec można włączyć termoobieg na 2-3minuty, wtedy końcówki chleba będą chrupiące!
  8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

2 Comments

    1. Nadaje 🙂 ważne żeby dorzucić kawałek czegoś słodszego np. bułkę maślaną, a chleb dobrze namoczyć w jajku przed pieczeniem! Polecam wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *