Bread pudding poznałam w trakcie pobytu w Stanach. Tam jest to bardzo popularne danie śniadaniowe, ale również bywa podawany w ramach deseru. Stanowi idealny sposób na wykorzystanie resztek już suchego chleba. Można również kombinować z dodatkami, dzięki czemu każdy znajdzie idealny dla siebie smak.
Składniki:
- Resztki suchego chleba (idealnie nadają się słodkie bułki, chałka, rogale, ale robiłam go nawet z resztek razowca) ilość zależy od porcji jaka chcemy przygotować, ale na naczynie żaroodporne mniej więcej wielkości 30 na 30 wystarczy ok. pół chałki albo 3 bułki
- 4 jajka
- 250ml mleka
- 100ml soku pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast soku można dodać więcej mleka)
- 2 łyżki masła
- cynamon (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru lub łyżka miodu (opcjonalnie)
- Szczypta soli
- Owoce/czekolada/orzechy (dowolnie)
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne wysmarować połowa masła.
- Piekarnik rozgrzać na 180 stopni (góra-dół)
- Pieczywo porozrywać na mniejsze kawałki.
- 4 jajka, 250ml mleka, 100ml soku(opcjonalnie), łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki cukru lub 1 łyżkę miodu (opcjonalnie, zależy od słodyczy użytego pieczywa), szczyptę soli wymieszać na jednorodna masę.
- Pieczywo rozłożyć równomiernie w naczyniu, następnie zalać masą. Przydusić łyżką kawałki pieczywa, aby dobrze nasiakneły masą.
- Na wierzch posypać owocami, kawałkami czekolady, orzechami oraz startym na tarce masłem.
- Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Na koniec można włączyć termoobieg na 2-3minuty, wtedy końcówki chleba będą chrupiące!
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Super pomysł 😮 zawsze mi zostaje chleba, ale niestety głównie żytniego, który chyba się nie bardzo do takiego puddingu nadaję…
Nadaje 🙂 ważne żeby dorzucić kawałek czegoś słodszego np. bułkę maślaną, a chleb dobrze namoczyć w jajku przed pieczeniem! Polecam wypróbować 🙂