A ona znowu gotuje Kolacje Obiady

Szybki maślany makaron ze szparagami i krewetkami

Przepisów na ekspresowe obiady podobno nigdy zbyt wiele, dlatego właśnie powstał ten makaron. Mocno maślany, z zielenią szparagów i różem krewetek pięknie prezentuje się na talerzu, ale uwierzcie mi, długo na tym talerzu nie poleży 🙂 

Składniki (na ok. 4 porcje):

  • 250g makaronu (najlepiej orzo, czyli makaron w kształcie ryżu, ale może być dowolny kształt)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • krewetki (ok. 20 sztuk)
  • pół pęczka zielonych szparagów (ok. 8 sztuk, jak najcieńszy)
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaronu gotujemy w lekko osolonej wodzie – koniecznie al dente!
  2. Krewetki obieramy ze skorupek. Szparagi myjemy, odcinamy główki (odkładamy na później), a łodygi kroimy w ok. 8-10mm kawałki.
  3. Na patelni rozgrzewamy 50g masła i dwie łyżki oliwy. Dodajemy rozgniecione lub drobno posiekane ząbki czosnku oraz krewetki. Podsmażamy ok. 5 minut.
  4. Dodajemy pokrojone szparagi, 50g masła, szczyptę soli, pieprzu i dusimy na małym ogniu ok.10 min.
  5. Dodajemy makaron al dente i dusimy z maślany sosem kilka minut, żeby makaron mógł go wchłonąć.
  6. Główki szparagów blanszujemy (wrzucamy dosłownie na 2 minuty do wrzątku, a następnie zimnej wody, aby pozostały chrupiące).
  7. Gotowy makaron najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu z zieloną pietruszką i blanszowanymi główkami szparagów.

Leave a Reply