Przepisów na ekspresowe obiady podobno nigdy zbyt wiele, dlatego właśnie powstał ten makaron. Mocno maślany, z zielenią szparagów i różem krewetek pięknie prezentuje się na talerzu, ale uwierzcie mi, długo na tym talerzu nie poleży 🙂
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 250g makaronu (najlepiej orzo, czyli makaron w kształcie ryżu, ale może być dowolny kształt)
- 3 ząbki czosnku
- 100g masła
- 2 łyżki oliwy
- krewetki (ok. 20 sztuk)
- pół pęczka zielonych szparagów (ok. 8 sztuk, jak najcieńszy)
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Makaronu gotujemy w lekko osolonej wodzie – koniecznie al dente!
- Krewetki obieramy ze skorupek. Szparagi myjemy, odcinamy główki (odkładamy na później), a łodygi kroimy w ok. 8-10mm kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy 50g masła i dwie łyżki oliwy. Dodajemy rozgniecione lub drobno posiekane ząbki czosnku oraz krewetki. Podsmażamy ok. 5 minut.
- Dodajemy pokrojone szparagi, 50g masła, szczyptę soli, pieprzu i dusimy na małym ogniu ok.10 min.
- Dodajemy makaron al dente i dusimy z maślany sosem kilka minut, żeby makaron mógł go wchłonąć.
- Główki szparagów blanszujemy (wrzucamy dosłownie na 2 minuty do wrzątku, a następnie zimnej wody, aby pozostały chrupiące).
- Gotowy makaron najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu z zieloną pietruszką i blanszowanymi główkami szparagów.