Proponowane przeze mnie kanapeczki to tak zwany „finger food”, czyli idealne monoporcje na nadchodzącego Sylwestra. W tym roku nie będzie hucznych bali, dlatego tym bardziej powinniśmy zjeść coś pysznego! A te bagietki nie dość, że są ekspresowe to jeszcze pyszne.
Składniki (na ok. 10 kanapeczek):
- 1 bagietka ok. 30cm
- 1 ser pleśniowy naturalny
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 1 łyżka żurawiny/borówki w słoiku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu (najlepiej łagodnego)
- płaska łyżeczka przyprawy curry sproszkowanej
Przygotowanie:
- Ser pleśniowy kroimy w plastry. Plastry ananasa kroimy na pół. Bagietkę kroimy na cieńkie ok. centymetrowe kanapki .
- Kanapki z bagietki zaczynamy grillować na patelni z obu stron. Idealnie jeżeli zrobimy to na patelni grillowej, ale jeżeli takiej nie mamy możemy zrobić to na zwykłej patelni lub w piekarniku. Chodzi o to aby bagietka była chrupiąca.
- Kiedy kanapki mam już zgrillowane z obu stron układamy na każdej plaster sera, pół plastra ananasa, zmniejszamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na minimalnym ogniu, aby ser zaczął się topić.
- Dressing – 3 łyżki majonezu, łyżkę ketchupu (najlepiej łagodnego), sporą łyżkę borówki lub żurawiny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i płaską łyżeczkę curry dokładnie mieszamy.
- Po zdjęciu z patelni lub wyjęciu z piekarnika kanapki układamy na przykład na rukoli i każdą kanapkę polewamy sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu, ale smakuje równie dobrze na zimno i następnego dnia 😊
Smacznego!