A ona znowu gotuje Kolacje Przekąski

Grillowane bagietki z serem pleśniowym, ananasem i słodkim dressingiem z żurawiną

Proponowane przeze mnie kanapeczki to tak zwany „finger food”, czyli idealne monoporcje na nadchodzącego Sylwestra. W tym roku nie będzie hucznych bali, dlatego tym bardziej powinniśmy zjeść coś pysznego! A te bagietki nie dość, że są ekspresowe to jeszcze pyszne.

Składniki (na ok. 10 kanapeczek):

  • 1 bagietka ok. 30cm
  • 1 ser pleśniowy naturalny
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1 łyżka żurawiny/borówki w słoiku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu (najlepiej łagodnego)
  • płaska łyżeczka przyprawy curry sproszkowanej

Przygotowanie:

  1. Ser pleśniowy kroimy w plastry. Plastry ananasa kroimy na pół. Bagietkę kroimy na cieńkie ok. centymetrowe kanapki .
  2. Kanapki z bagietki zaczynamy grillować na patelni z obu stron. Idealnie jeżeli zrobimy to na patelni grillowej, ale jeżeli takiej nie mamy możemy zrobić to na zwykłej patelni lub w piekarniku. Chodzi o to aby bagietka była chrupiąca.
  3. Kiedy kanapki mam już zgrillowane z obu stron układamy na każdej plaster sera, pół plastra ananasa, zmniejszamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na minimalnym ogniu, aby ser zaczął się topić.
  4. Dressing – 3 łyżki majonezu, łyżkę ketchupu (najlepiej łagodnego), sporą łyżkę borówki lub żurawiny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i płaską łyżeczkę curry dokładnie mieszamy.
  5. Po zdjęciu z patelni lub wyjęciu z piekarnika kanapki układamy na przykład na rukoli i każdą kanapkę polewamy sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu, ale smakuje równie dobrze na zimno i następnego dnia 😊

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *