Powszechnie wiadomo, że dzieci zazwyczaj nie przepadają za rybami, a i nie jeden dorosły w skrytości ducha również ma taką o nich opinię. Ale paluszki rybne w panierce to już coś zupełnie innego. Dlatego przygotowałam przepis na domowe paluszki rybne z warzywami. Podwójna dawka dobroci w chrupiącej wersji.
Składniki (na ok. 15 paluszków):
- 350g warzyw
- /2 małe marchewki/1 mała pietruszka/1 cebula/ćwiartka selera/
mogą być to warzywa „z rosołu” już ugotowane
- /2 małe marchewki/1 mała pietruszka/1 cebula/ćwiartka selera/
- 500g świeżego filetu z dorsza
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka zielonej pietruszki
- łyżka musztardy (może być ostrzejsza np. sarepska)
- 2 jajka
- 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania
- sól/pieprz/pieprz cytrynowy
- dodatki: domowy sos tatarski
- /majonez/ogórek konserwowy/kapary/cebula/sól/pieprz
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zamoczenia dorsza w wodzie z mlekiem (proporcje pół na pół) tak żeby cały był przykryty. Dobrze jeżeli będzie się moczył minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
- Pora na warzywa. 2 marchewki, 1 pietruszka i ćwiartkę selera myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do sporego garnka i gotujemy do miękkości sprawdzając ich stan widelcem (ok. 45minut). Cebulę siekamy i szklimy na oleju. (Jeżeli korzystamy z warzyw z rosół to pomijamy ten krok).
- Pora wszystko zmiksować. W blenderze kielichowym albo rozdrabniaczu. Mielimy partiami ostudzone warzywa, cebulę i dorsza. Jeżeli dorsz był ze skórą obieramy go i używamy tylko mięsa.
- Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Dodajemy 2 jajka, łyżkę musztardy, posiekane pół pęczka szczypiorku i zielonej pietruszki oraz 4-5 łyżek bułki tartej oraz płaską łyżeczkę soli i 1/4 pieprzu. Dokładnie mieszamy, tak jak byśmy wyrabiali mięso na klopsy. Bułką tartą regulujemy gęstość, jeżeli jest za rzadkie możemy dodać jej więcej.
- Pora na formowanie krokietów. Polecam farsz partiami przekładać do woreczka foliowego (najlepiej sprawdzi się grubszy, np. strunowy albo rękaw cukierniczy). Obcinamy róg, tak aby krokiety miały średnicę ok. 1,5cm i wyciskamy ciasto na bułkę tartą. Dokładnie obtaczamy. Można też zrobić kształt hamburgerów. Zależy jakie macie preferencje 🙂
- Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju słonecznikowym lub rzepakowym.
- Polecam podawać z domowym sosem tatarskim.
Smacznego!PS Najlepszą recenzją moich przepisów zawsze jest mój syn, a tych krokietów potrafi pochłonąć 5 na raz (dodam, że ma 3 lata 🙂 )