A ona znowu gotuje Obiady

Domowe paluszki rybne z dorsza i warzyw

Powszechnie wiadomo, że dzieci zazwyczaj nie przepadają za rybami, a i nie jeden dorosły w skrytości ducha również ma taką o nich opinię. Ale paluszki rybne w panierce to już coś zupełnie innego. Dlatego przygotowałam przepis na domowe paluszki rybne z warzywami. Podwójna dawka dobroci w chrupiącej wersji.

Składniki (na ok. 30-35 paluszków):

  • 350g warzyw
    • /2 małe marchewki/1 mała pietruszka/1 cebula/ćwiartka selera/
      mogą być to warzywa „z rosołu” już ugotowane
  • 350 g ziemniaków
  • 500g świeżego filetu z dorsza
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • łyżka musztardy (może być ostrzejsza np. sarepska)
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania
  • sól/pieprz/pieprz cytrynowy
  • dodatki: domowy sos tatarski
    • /majonez/ogórek konserwowy/kapary/cebula/sól/pieprz

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od zamoczenia dorsza w wodzie z mlekiem (proporcje pół na pół) tak żeby cały był przykryty. Dobrze jeżeli będzie się moczył minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
  2. Pora na warzywa. 2 marchewki, 1 pietruszka i ćwiartkę selera myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. 350g ziemniaków myjemy i zostawiamy w łupinkach. (Jeżeli korzystamy z warzyw z rosołu gotujemy tylko ziemniaki). Wkładamy do sporego garnka i gotujemy do miękkości sprawdzając ich stan widelcem (ok. 45minut). Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
  3. Dorsza osuszamy, solimy i pieprzymy z obu stron. Polecam użyć pieprzu cytrynowego. Smażymy dorsza na odrobinie oleju z obu stron.
  4. Pora wszystko zmiksować. W blenderze kielichowym albo rozdrabniaczu mielimy partiami ostudzone warzywa, cebulę, ziemniaki i dorsza. Jeżeli dorsz był ze skórą obieramy go i używamy tylko mięsa.
  5. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Dodajemy 2 jajka, łyżkę musztardy, posiekane pół pęczka szczypiorku i zielonej pietruszki oraz 4-5 łyżek bułki tartej oraz płaską łyżeczkę soli i 1/4 pieprzu. Dokładnie mieszamy, tak jak byśmy wyrabiali mięso na klopsy. Bułką tartą regulujemy gęstość, jeżeli jest za rzadkie możemy dodać jej więcej.
  6. Pora na formowanie krokietów. Polecam farsz partiami przekładać do woreczka foliowego (najlepiej sprawdzi się grubszy, np. strunowy albo rękaw cukierniczy). Obcinamy róg, tak aby krokiety miały średnicę ok. 1,5cm i wyciskamy ciasto na bułkę tartą. Dokładnie obtaczamy.
  7. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na oleju słonecznikowym lub rzepakowym.
  8. Polecam podawać z domowym sosem tatarskim.

Smacznego!

PS Najlepszą recenzją moich przepisów zawsze jest mój syn, a tych krokietów potrafi pochłonąć 5 na raz (dodam, że ma 2,5 roku 🙂 )

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *