A ona znowu gotuje Desery

Ucierane biało-czerwone ciasto z owocami

* tak na prawdę to jest ono żółto-różowe, ale przy odrobinie wyobraźni i dodatków nabierze patriotycznych barw.

Bardzo chciałam przygotować dla Was biało-czerwone ciasto, bo w końcu wybory to święto naszej polskiej demokracji, ale okazuje się, że ciasto miało inny pomysł na barwy i wyszło żółto-różowe. W smaku przepyszne, ale dopiero za sprawą truskawek i białej czekolady nabierze odpowiednich barw.

Składniki:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 150g cukru
  • 10g cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia (5g)
  • 200g zmiksowanych czerwonych owoców (u mnie porzeczki i wiśnie)
  • 2 garści migdałów
  • truskawki/maliny i biała czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka i masło wyciągamy z lodówki (chodzi o to żeby nabrały temperatury pokojowej). Tym sposobem mamy teraz chwile na kawę zanim przejdziemy do punktu drugiego.
  2. Wszystkie składniki (poza owocami) wkładamy do miski i ręką zagniatamy ciasto. Będzie mocno maślane, a co za tym idzie będzie mocno kleiło się do rąk.
  3. Połowę przekładamy do osobnej miski, dodajemy 200g zmiksowanych czerwonych owoców i mieszamy na jednolitą masę.
  4. Jeżeli chcemy duże i płaskie ciasto to pieczemy w okrągłej blaszce, jeżeli zależy nam na wysokim polecam keksówkę. Blache smarujemy masłem i przekładamy naprzemiennie po 2 łyżki mas – najpierw czerwona masa, na nią żółta masa, na nią czerwona i tak długo aż skończy nam się ciasto.
  5. Posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika na 180 stopni góra-dół na 45min.
  6. Jak wystygnie dekorujemy truskawkami/malinami/innymi czerwonymi owocami maczanymi w rozpuszczonej białej czekoladzie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *