A ona znowu gotuje Obiady

Makaron ze szpinakiem, wędzonym łososiem i suszoną śliwką

Są takie dni, kiedy potrzeba nam ekspresowego obiadu, takiego który smakiem zwali z nóg. Prosty, szybki, a do tego z lekkim twistem w postaci suszonej śliwki. Dzięki niej to zaskakujące wytrawno-słodkie danie!

Składniki:

  • 250g makaronu świderki (może być dowolny inny makaron)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 100g szpinaku świeżego (może być również mrożony)
  • 100g wędzonego łososia
  • 8 sztuk suszonych śliwek
  • 200ml śmietanki 30%
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  1.  Gotujemy 250g makaronu w osolonej wodzie (u mnie płaska łyżka na garnek 2,2l).
  2. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy. Ząbek czosnku obieramy, lekko podsmażamy i dodajemy 100g szpinaku. Podduszamy z dodatkiem soli i pieprzu.
  3. 8 suszonych śliwek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku.
  4. Zalewamy wszystko 200g śmietanki 30% i dalej dusimy przez ok. 5 min.
  5. Łososia kroimy w kostkę, dodajemy do już wyłączonego sosu.
  6. Makaron mieszamy z sosem i gotowe! Proponuję podawać z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Smacznego!
(Tak jak obiecywałam – ekspresowo!)

Leave a Reply