Są takie dni, kiedy potrzeba nam ekspresowego obiadu, takiego który smakiem zwali z nóg. Prosty, szybki, a do tego z lekkim twistem w postaci suszonej śliwki. Dzięki niej to zaskakujące wytrawno-słodkie danie!
Składniki:
- 250g makaronu świderki (może być dowolny inny makaron)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 100g szpinaku świeżego (może być również mrożony)
- 100g wędzonego łososia
- 8 sztuk suszonych śliwek
- 200ml śmietanki 30%
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy 250g makaronu w osolonej wodzie (u mnie płaska łyżka na garnek 2,2l).
- Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy. Ząbek czosnku obieramy, lekko podsmażamy i dodajemy 100g szpinaku. Podduszamy z dodatkiem soli i pieprzu.
- 8 suszonych śliwek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku.
- Zalewamy wszystko 200g śmietanki 30% i dalej dusimy przez ok. 5 min.
- Łososia kroimy w kostkę, dodajemy do już wyłączonego sosu.
- Makaron mieszamy z sosem i gotowe! Proponuję podawać z odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Smacznego!
(Tak jak obiecywałam – ekspresowo!)