A ona znowu gotuje

Chrupiące placki z cukinii z ziołowym twarożkiem i wędzonym łososiem

Jak nie mam pomysłu na obiad to takie placuszki zawsze ratują sytuację. Można je jeść same prosto z patelni, ale w towarzystwie twarożku i łososia stają się wykwintnym daniem.

Skladniki:

  • Duża cukinia albo 2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • Płaska łyżeczka oregano
  • Płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Olej

Dodatki:

  • 200 – 250g twarogu (kostka)
  • 200g (kubek) jogurtu greckiego
  • Pół peczka koperku
  • Pół peczka pietruszki zielonej
  • 200g wędzonego łososia

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, obcinam końcówki i scieramy na grubych oczkach tarki (ze skórka i pestkami). Lekko solimy, mieszamy i zostawiamy najlepiej na 30-60 minut, żeby puściła sok.
  2. Przekładamy cukinię na bawełniana ścierkę kuchenna i odsączamy z wody. Dzięki temu placki są chrupiące i potrzebują dużo mniejszą ilość mąki.
  3. Do cukinii dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 jajka, plaska łyżeczkę oregano, pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy energicznie łyżka, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
  4. Mocno rozgrzewamy patelnie. Zmniejszamy ogień, wlewamy łyżkę oleju i nakładamy placki. Smażymy z jednej i z drugiej strony aż się ładnie zarumienia. W końcu każdy lubi inny stopień zarumienienia 🙂
  5. Moje dodatki to ziołowy twarożek i łosoś – dzięki temu danie robi się istnie restauracyjne. Kostkę twarogu blendujemy z kubkiem jogurtu greckiego ze szczyptą soli i pieprzu. Siekamy pół pęczka koperku i pół pęczka pietruszki, dodajemy do twarogu i mieszamy (nie blendujemy!).
  6. Usmażone placuszki osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy ziołowym twarogiem i dodajemy łososia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *