A ona znowu gotuje Przekąski Śniadania

Śniadaniowa szarlotka, czyli placuszki z jabłkiem i rodzynkami

Śniadanie powinno być dobrym i smacznym początkiem dnia, dlatego ja stawiam na szarlotkowe placki. Po ich porcji uśmiech sam pojawia się na twarzy!

Składniki: (na ok. 10 sztuk)

  • 1 średnie jabłko (120g po obraniu i starciu)
  • garść rodzynek (20g)
  • 100g mleka
  • 60-70g mąki (ok. 4 łyżki)
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  2. W misce łączymy na gęstą masę 120g startego jabłka, 20g rodzynek, 100g mleka, 60g maki pszennej, płaską łyżeczkę cynamonu i proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
  3. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki po kilka minut z każdej strony. Można smażyć na maśle klarowanym lub suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. 
  4. Proponuję podawać z masłem orzechowym arachidowym i orzeszkami laskowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *