Śniadanie powinno być dobrym i smacznym początkiem dnia, dlatego ja stawiam na szarlotkowe placki. Po ich porcji uśmiech sam pojawia się na twarzy!
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
- 1 średnie jabłko (120g po obraniu i starciu)
- garść rodzynek (20g)
- 100g mleka
- 60-70g mąki (ok. 4 łyżki)
- 1 jajko
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- W misce łączymy na gęstą masę 120g startego jabłka, 20g rodzynek, 100g mleka, 60g maki pszennej, płaską łyżeczkę cynamonu i proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki po kilka minut z każdej strony. Można smażyć na maśle klarowanym lub suchej patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Proponuję podawać z masłem orzechowym arachidowym i orzeszkami laskowymi.
Smacznego!