Ciastka maślane zazwyczaj znikają ekspresowo z patery. Są idealnym słodkim dodatkiem do kawy. Ale czy tylko one? Czy próbowaliście już pachnących Wielkanocą makowych kruchych ciasteczek? Mocno maślane, przywodzą na myśl najkruchszy makowiec połączony z babką makową. Idealne od święta w kształcie wielkanocnych pisanek polukrowane w kolorowe najróżniejsze wzory. Idealne!
Składniki (na ok. 20 sztuk pisanek):
- 160g mąki + dodatkowa do oprószenia blatu
- 80g masła
- 1 żółtko
- 30g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 35g mielonego maku
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- lukier królewski: 20g białka/100g cukru pudru/2 krople cytryny i bardzo długo ucieramy, wtedy będzie bielusieńki i szybko zastygnie
Przygotowanie:
- 160g mąki mieszamy z 30g cukru pudru, 35g zmielonego maku i szczyptą soli.
- Dodajemy do suchych składników 80g masła pokrojonego na małe kawałeczki, 1 żółtko, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 2 łyżki mleka. Siekamy całą masę, a następnie wyrabiamy ciasto rękami tak długo aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą masę.
- Całe ciasto formujemy w kulę i wkładamy w folii spożywczej na co najmniej 1 godzinę do lodówki. (U mnie zazwyczaj spędza w lodówce całą noc, wieczorem przygotowuję masę, a rano wykrawam z synem ciastka)
- Ciasto dzielimy na 4 porcje, rozwałkowujemy cienko na ok. 2mm podsypując mąką. Wycinamy ulubione wzory i układamy na papierze do pieczenia na blaszce.
- Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
- Kiedy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wkładamy ciasteczka i pieczemy ok. 8-10 minut (cały czas pilnując, aby za bardzo się nie opaliły).
- Kiedy ciasteczka wystygną dekorujemy lukrem i gotowe!
Smacznego!