A ona znowu gotuje Obiady Przekąski Tarty

Ekspresowa awaryjna tarta z krewetkami i szpinakiem

Czasami są takie dni, że nie ma czasu na długie gotowanie. Pomocy szukam wtedy w zapasach z zamrażalnika. Zazwyczaj sięgam po ciasto francuskie, krewetki i szpinak. To mój „zamrażalnikowy pakiet ratunkowy”.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie krewetek (ok. 20 sztuk)
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kubek śmietany 30% (200ml)
  • 2 jajka
  • 25g tartego twardego sera np. Grana Padano/Parmezan
  • sezam
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozmrożone krewetki pozbawiamy skorupek. 4 ząbki czosnku i cebulę obieramy i drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Lekko podsmażamy połowę czosnku i dodajemy krewetki. Smażymy je z obu stron po kilka minut z dodatkiem soli i pieprzu.. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  3. Następnie na tą samą patelnie dodajemy kolejne 2 łyżki oleju, cebulę i pozostały czosnek. Chwile podsmażamy i dodajemy szpinak. Solimy, pieprzymy i dusimy ok 8-10 min.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).
  5. Okrągłą blachę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy je i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.
  6. W tym czasie przygotowujemy masę do zalania tarty. 2 jajka, kubek śmietany 30% (200ml) i 25g tartego parmezanu mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy płaską łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
  7. Następnie na lekko podpieczony spód wykładamy szpinak, na niego krewetki i wszystko zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypujemy sezamem i znowu wkładamy do pieca.
  8. Pieczemy ok. 30 minut i gotowe.
  9. Proponuję podawać z pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *