A ona znowu gotuje Obiady Zupy

Gęsta, aromatyczna zupa z soczewicy z krewetkami i sezamem

Kilka składników, a cały dom pachnie! Soczewica i krewetki z odrobiną pikanterii to połączenie wręcz idealne. Zapraszam na rozgrzewającą, gęstą, aromatyczną zupę, która jest tak dobra, że nie poprzestaniecie na jednej misce!

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • słodka i ostra papryka (ilość w zależności od upodobań co do ostrości)
  • 50g przecieru pomidorowego
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 litr dowolnego bulionu (może też być woda)
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 200g krewetek (ok. 20 sztuk)
  • sól/pieprz
  • do podania: sok z limonki/czarny sezam

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przepłukania ciepłą wodą na sicie 200g soczewicy. W 1 litrze rosołu na małym ogniu gotujemy ją ok 15-20 minut sprawdzając czy jest miękka. Jeżeli zdecydowaliście się użyć wodę to tutaj musicie ją dodatkowo osolić – 1 płaska duża łyżka soli.
  2. 1 dużą cebulę siekamy w drobną kostkę, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, 2 cm imbiru obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach lub drobno siekamy.
  3. Rozgrzewamy mocno patelnię i na 4 łyżkach oleju smażymy cebulę, czosnek i imbir tak długo aż cebula się zeszkli. Następnie dokładamy do rosołu z soczewicą i dalej gotujemy.
  4. Kiedy soczewica jest już miękka dodajemy 50g przecieru pomidorowego, 200ml mleczka kokosowego i słodką oraz ostrą paprykę. W zależności od naszych upodobań regulujemy ostrość. U mnie zazwyczaj jest to płaska łyżeczka słodkiej papryki i 1/4 ostrej. Po dodaniu mieszając gotujemy kolejne 5 minut.
  5. Pora na krewetki. Zaczynamy od obrania ich z pancerza. Następnie 2 ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 2 duże łyżki masła. Podsmażamy na nich lekko czosnek i dodajemy krewetki. Solimy je i pieprzymy. Po 3-4 minuty z każdej strony będą gotowe. Możemy pokroić je na małe kawałki i wrzucić do zupy lub podawać ułożone na wierzchu zupy w postaci szaszłyków.
  6. Idealnie do tego dania skomponuje się czarny sezam lub biały podprażony na suchej patelni i świeżo wyciśnięty sok z limonki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *