A ona znowu gotuje Desery

Szarlotka na kruchym cieście

Nic tak cudownie nie umila jesiennych weekendów jak pachnąca szarlotka z lodami. Z tym przepisem gwarantuje minimum pracy, maksimum przyjemności! 😉

Składniki:

  • Kruche ciasto
    • 1 jajko
    • 120g masła
    • 200g mąki
    • 50g cukru drobnego lub pudru
    • szczypta soli
    • łyżka lub dwie wody
  • Owocowe wypełnienie
    • 3 duże jabłka
    • łyżka masła klarowanego
    • cynamon (w zależności od upodobań)
    • 30g brązowego cukru (można pominąć jeżeli mamy słodkie jabłka)
    • garść rodzynek
    • garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Następnie partiami dodajemy mąkę i szczyptę soli. Jeżeli ciasto się nie skleja to dodajemy łyżkę lub dwie wody.
  2. Powstałe ciasto formujemy w kulę i dzielimy w proporcji 1/4 i 3/4. 1/4 zawijamy w folie spożywcza i wkładamy do zamrażarki, a 3/4 ciasta po owinięcia folią wkładamy do lodówki.
  3. Zabieramy się za farsz. 3 duże jabłka obieramy, kroimy w sporą kostkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego. Dodajemy jabłka, rodzynki (o ile je lubimy), płatki migdałowe (również można pominąć), 30g brązowego cukru, cynamon (u mnie duuuuzo) i smażymy na małym ogniu aż jabłka zaczną mięknąć.
  4. Kolejną część zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni góra-dół. Ciasto z lodówki (a więc porcję 3/4 z całości) rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę na tarte. Nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy przez 15min w piekarniku. Można pominąć obciążanie ciasta, nie szkodzi, że trochę urośnie :).
  5. Następnie nakładamy farsz. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy powstałymi wiórkami ciasto.
  6. Pieczemy kolejne ok. 30 min. Jak wierzch zacznie się rumienić wyjmujemy z piekarnika.
  7. Szarlotkę podajemy ciepłą, najlepiej z lodami waniliowymi!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *