A ona znowu gotuje Obiady

Pieczony schab nadziewany suszonymi owocami

Istnie jesienne danie – schab nadziewany suszonymi morelami, śliwkami i żurawiną z majerankiem pieczony na marchewkach i cebuli. Jeżeli chcesz mieć istnie „niedzielny obiad” koniecznie przygotuj to danie. Nie ma z nim dużo pracy, a efekt WOW gwarantowany.

Idealnie smakuje podany z puree ziemniaczanym i surówką a’la Coleslaw z czerwonej kapusty. Ale na pewno tradycyjne ziemniaczki z wody również będą dla tej pieczeni idealnym kompanem.

Składniki na pieczeń (ok. 6 plastrów):

  • 1kg schabu bez kości
  • łyżka soli/woda/duża miska
  • rękaw do pieczenia
  • duża łyżka suszonego majeranku
  • 8-10 moreli
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 2 garści żurawiny
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • dodatki:
    • puree z ziemniaków – 1kg ziemniaków/pół litra mleka/25g masła/płaska łyżeczka gałki muszkatołowej/zielona pietruszka
    • surówka a’la Coleslaw – pół czerwonej kapusty/pół czerwonej cebuli/3 łyżki majonezu/3 łyżki octu jabłkowego/sól/pieprz

Przygotowanie:

  1. Na noc zamoczyć schab w dużej misce z wodą z dodatkiem łyżki soli. Upewnić się, że całe mięso jest pod wodą i trzymać w lodówce. Dzięki temu całe mięso będzie równomiernie słone.
  2. Osuszyć mięso, natrzeć dużą łyżką majeranku. Przeciąć nożem tunel w mięsie na wylot. Włożyć 8-10 suszonych moreli, 8-10 suszonych śliwek i 2 garści suszonej żurawiny. Oczywiście można pominąć któryś owoc, albo któregoś dać więcej.
  3. 2 cebule pokroić w piórka, 2 duże marchewki pokroić w talarki i włożyć na dno rękawa do pieczenia. Na nie położyć schab. Zawiązać boki rękawa.
  4. Włożyć do piekarnika na 180stopni, góra – dół i piec przez 1,5h.
  5. W międzyczasie przygotować dodatki. Ziemniaki obrać, ugotować w mleku (pół litra mleka, pół litra wody) z łyżką płaską soli. Do odlanych ziemniaków dodać masło, gałkę muszkatołową i zieloną pietruszką i dokładnie ugnieść, można nawet zblendowć (zależy kto jaką woli konsystencje, u mnie blendowane).
  6. Surówka – pół małej czerwonej kapusty posiekać w piórka. Pół czerwonej cebuli drobno posiekać. Dodać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki octu jabłkowego i wymieszać.
  7. Schab podawać z puree z dodatkiem surówki i upieczonych marchewek.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *