A ona znowu gotuje Obiady

Shepherd’s pie czyli zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska to jedna z najmilej wspominanych przeze mnie potraw, którą miałam okazję jeść w Stanach Zjednoczonych. Idealnie chrupiąca wierzchnia warstwa ziemniaków, soczyste mięso i pyszne warzywa. Warstwowy, z różnymi teksturami, bajka! Zapiekanka pasterska, a w dokładnym tłumaczeniu ciasto pasterskie, miała za zadanie resztki czerwonego obiadowego mięsa przeobrazić w pyszną, piękną potrawę. Zachęcam do wypróbowania – na pewno się w niej zakochacie! 

Składniki:

  • 500g czerwonego surowego mięsa (idealnie jagnięcina, ale wołowina też będzie dobra)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 gałązki rozmarynu (u mnie świeży-mrożony)
  • płaska łyżeczka tymianku (u mnie suszony)
  • sól/pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire*
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • szklanka rosołu/wody
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • 2 marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • pół szklanki groszku zielonego konserwowego
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 100g masła
  • 100g mleka
  • 25g parmezanu/grana padano
  • łyżeczka płaska suszonego czosnku

* sos Worcestershire spokojnie można pominąć albo zastąpić szczyptą sproszkowanego goździka, łyżeczką sosu sojowego i łyżeczką cukru brązowego

Przygotowanie: 

  1. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. 1 kg obieramy i gotujemy z płaską łyżką soli, aż do miękkości. Jak ziemniaki się ugotują odcedzamy i dodajemy do nich 100g masła, 100g mleka, 25g potartego parmezanu i płaską łyżeczkę granulowanego czosnku. Ugniatamy ziemniaki z dodatkami i zostawiamy do wystygnięcia. 
  2. Następnie zabieramy się za warstwę mięsa. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. 1 dużą cebulę siekamy i zaczynamy podsmażać na patelni. Jak zacznie się szklić dodajemy 500g czerwonego mięsa. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu, płaską łyżeczkę tymianku,  przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu Worcestershire, sól, pieprz po około płaskiej łyżeczce i smażymy. Jak całe mięso się zetnie (zrobi się brązowe) dodajemy szklankę rosołu (lub wody), 2 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy. Na koniec w szklance umieszczamy dwie płaskie łyżki mąki i rozrabiamy zimną wodą energicznie mieszając. Powinno nam powstać ok. pół szklanki jednorodnej wody z mąką, którą dodajemy do duszonego mięsa i zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut. Jeżeli w wodzie z mąką mamy grudki to wlewamy ją przez sitko i przecieramy. 
  3. Teraz pora na warstwę warzywną. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę 2 marchewek, 1 pietruszki i  1 gałązki selera naciowego. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa. Dusimy aż zaczną mięknąć. Następnie dodajemy sól i pieprz (do smaku), pół szklanki groszku i pół szklanki kukurydzy konserwowej. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
  4. Czas na układanie warstw. Duże naczynie żaroodporne (najlepiej prostokątne ok. 30x25cm) smarujemy wewnątrz grubą warstwą masła (lub innego tłuszczu). Na dno wykładamy mięso, na nim rozprowadzamy warzywa, a na koniec na wierzch wykładamy ziemniaki. 
  5. Pora na zapiekanie – 200 stopni, góra-dół. Zaczynamy od zapiekania pod przykryciem – ok. 30 min (jeżeli nie macie pokrywki od naczynia żaroodpornego dobrze sprawdzi się folia aluminiowa – strona matowa na zewnątrz!), następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy, aż na ziemniakach zrobi się chrupiąca skorupka (zajmuje to zazwyczaj ok. 20 min). 
  6. Gotowe! Najważniejsze, aby nakładając nabierać wszystkie warstwy.

Smacznego! 

Leave a Reply