Zapiekanka pasterska to jedna z najmilej wspominanych przeze mnie potraw, którą miałam okazję jeść w Stanach Zjednoczonych. Idealnie chrupiąca wierzchnia warstwa ziemniaków, soczyste mięso i pyszne warzywa. Warstwowy, z różnymi teksturami, bajka! Zapiekanka pasterska, a w dokładnym tłumaczeniu ciasto pasterskie, miała za zadanie resztki czerwonego obiadowego mięsa przeobrazić w pyszną, piękną potrawę. Zachęcam do wypróbowania – na pewno się w niej zakochacie!
Składniki:
- 500g czerwonego surowego mięsa (idealnie jagnięcina, ale wołowina też będzie dobra)
- 6 łyżek oleju
- 1 duża cebula
- 2 gałązki rozmarynu (u mnie świeży-mrożony)
- płaska łyżeczka tymianku (u mnie suszony)
- sól/pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu Worcestershire*
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- szklanka rosołu/wody
- 1 średnia pietruszka korzeń
- 2 marchewki
- 1 gałązka selera naciowego
- pół szklanki groszku zielonego konserwowego
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 kg ziemniaków
- 100g masła
- 100g mleka
- 25g parmezanu/grana padano
- łyżeczka płaska suszonego czosnku
* sos Worcestershire spokojnie można pominąć albo zastąpić szczyptą sproszkowanego goździka, łyżeczką sosu sojowego i łyżeczką cukru brązowego
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. 1 kg obieramy i gotujemy z płaską łyżką soli, aż do miękkości. Jak ziemniaki się ugotują odcedzamy i dodajemy do nich 100g masła, 100g mleka, 25g potartego parmezanu i płaską łyżeczkę granulowanego czosnku. Ugniatamy ziemniaki z dodatkami i zostawiamy do wystygnięcia.
- Następnie zabieramy się za warstwę mięsa. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. 1 dużą cebulę siekamy i zaczynamy podsmażać na patelni. Jak zacznie się szklić dodajemy 500g czerwonego mięsa. Dodajemy 2 gałązki rozmarynu, płaską łyżeczkę tymianku, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu Worcestershire, sól, pieprz po około płaskiej łyżeczce i smażymy. Jak całe mięso się zetnie (zrobi się brązowe) dodajemy szklankę rosołu (lub wody), 2 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy. Na koniec w szklance umieszczamy dwie płaskie łyżki mąki i rozrabiamy zimną wodą energicznie mieszając. Powinno nam powstać ok. pół szklanki jednorodnej wody z mąką, którą dodajemy do duszonego mięsa i zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut. Jeżeli w wodzie z mąką mamy grudki to wlewamy ją przez sitko i przecieramy.
- Teraz pora na warstwę warzywną. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę 2 marchewek, 1 pietruszki i 1 gałązki selera naciowego. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa. Dusimy aż zaczną mięknąć. Następnie dodajemy sól i pieprz (do smaku), pół szklanki groszku i pół szklanki kukurydzy konserwowej. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
- Czas na układanie warstw. Duże naczynie żaroodporne (najlepiej prostokątne ok. 30x25cm) smarujemy wewnątrz grubą warstwą masła (lub innego tłuszczu). Na dno wykładamy mięso, na nim rozprowadzamy warzywa, a na koniec na wierzch wykładamy ziemniaki.
- Pora na zapiekanie – 200 stopni, góra-dół. Zaczynamy od zapiekania pod przykryciem – ok. 30 min (jeżeli nie macie pokrywki od naczynia żaroodpornego dobrze sprawdzi się folia aluminiowa – strona matowa na zewnątrz!), następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy, aż na ziemniakach zrobi się chrupiąca skorupka (zajmuje to zazwyczaj ok. 20 min).
- Gotowe! Najważniejsze, aby nakładając nabierać wszystkie warstwy.
Smacznego!