A ona znowu gotuje Desery Przekąski

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą (Chocolate Chips Cookies)

Ciasteczka z czekoladowymi kawałeczkami to ulubiony deser Amerykanów. Pieką je od najmłodszych lat, dom wtedy tak pięknie pachnie, a ślinka sama leci. Chrupiące na zewnątrz, ciągnące w środku – kwintesencja Ameryki! Żeby osiągnąć ten efekt warto przed pieczeniem schłodzić ciasto. Równie ważne, aby nie przejmować się, że po wyjęciu z pieca ciastka nadal są miękkie. Po wystudzeniu stwardnieją, a w środku będą miękkie i ciągnące.

Składniki (na ok. 21 sztuk):

  • 125g masła
  • 100g cukru białego
  • 100g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 175g mąki pszennej (przesianej)
  • 1 płaska łyżeczka ekstraktu z wanilii (w płynie, ale może też być łyżeczka cukru wanilinowego)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150g czekolady (najlepiej gorzka)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od posiekania czekolady – 150g tniemy na małe kawałeczki.
  2. Następnie 125g masła ucieramy ze 100g białego cukru i 100g brązowego cukru. Jak już mamy puszystą masę dodajemy jajko i dalej ucieramy. Na koniec porcjami dodajmy 175g mąki, płaską łyżeczkę ekstraktu z wanilii, płaską łyżeczkę sody i szczyptę soli cały czas ucierając.
  3. Teraz pora na czekoladę – dodajemy ją do masy i mieszamy szpatułką.
  4. Idealnie jeżeli teraz ciasto na godzinę wstawimy do lodówki i dopiero wtedy zabierzemy się za pieczenie.
  5. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 3cm) i układamy na blachach. Ważne, aby pomiędzy ciastkami zostawić dużo miejsca, ponieważ pod wpływem temperatury będą one się mocno rozszerzać.
  6. Pora na pieczenie – ok. 10 minut w 180 stopniach góra-dół. Pieczemy pojedynczo, tak długo, aż krawędzie ciastka zrobią się chrupiące, a środek nadal pozostanie miękki. Istotne, aby ich nie przeciągnąć. Jeżeli za dużo czasu spędzą w piekarniku nie będą miękkie w środku. Pierwszą partię maksymalnie 10minut, drugą, jak piec jest już mocno nagrzany, 9 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciastka na blaszce, aż zaczną stygnąć (ok. 10 min), dopiero wtedy możemy za pomocą szpatułki przełożyć je na kratkę do studzenia (możemy też zostawić je na blaszce).
  8. I gotowe! Pora na szklankę mleka i czekoladowe ciasteczko!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *