A ona znowu gotuje

Puszyste, chrupiące domowe gofry w Amerykańskim stylu

Amerykańskie śniadanie nie może obyć się bez gofrów! Mieszkańcy Ameryki Północnej jedzą je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ten przepis umożliwi Wam przygotowanie chrupiących, puszystych gofrów w słodkiej wersji. Żeby było „po amerykańsku”, proponuję zjeść je z masłem orzechowym i dżemem <3 Zapraszam!

Składniki (na 8 dużych sztuk):

  • 300 mąki pszennej
  • 15g białego cukru
  • 15g brązowego cukru (można użyć tylko białego, wtedy 30g)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 300g mleka
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • olej do smarowania gofrownicy
  • opcjonalnie: sok pomarańczowy (z połowy pomarańczy)
  • dodatki: masło orzechowe (patrzcie na skład, najważniejsze żeby było z samych orzechów/dżem/świeże owoce/bita śmietana

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od włączenie gofrownicy i porządnego nagrzania. Dopiero to i odrobina oleju zapewnią nam nieprzywieranie gofrów.
  2. Rozpuszczamy 50g masła.
  3. Oddzielamy żółtka od białek z 2 jajek.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  5. 350g mąki, 300g mleka, 2 żółtka, szczyptę soli, 50g rozpuszczonego masła, sok z połowy pomarańczy, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i eksptraktu waniliowego miksujemy na jednolitą masę w misce. Jeżeli ciasto jest za gęste (powinno mieć konsystencję odrobinę gęstszą od ciasta naleśnikowego) to trzeba dolać mleka. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką.
  6. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdego gofra i pieczemy tak długo, aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para (ok. 3-4 minuty).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *