A ona znowu gotuje Desery Drożdżowe

Najlepszy przepis na drożdżówki z owocami

Oj, ile przepisów ja przetestowałam zanim powstał ten idealny. Szukałam takich proporcji, aby drożdżówki były mięciutkie, pięknie rosły, nie były za słodkie i super smakowały nawet kolejnego dnia. Dzięki dwóm jajkom ciasto ma piękny żółciutki kolor. Mój najmniejszy tester, czyli syn, również uważa je za najpyszniejsze i nie może się doczekać kiedy jedną z nich dostanie.

Składniki (na 6 dużych sztuk):

  • 25g drożdży
  • 100ml mleka
  • łyżka mąki
  • szczypta cukru
  • 75g masła
  • 3 jajka (2 do ciasta i 1 do posmarowania drożdżówek)
  • 125g cukru
  • 400g mąki
  • 9-10 truskawek (lub innych owoców)
  • opcjonalnie łyżka cukru do posypania przed pieczeniem
  • do podania – dodatkowe truskawki/sos z truskawek i jagód
  1. Zaczynamy od zaczynu. 🙂 W miseczce łączymy 25g drożdży, 100g mleka, łyżkę mąki i odrobinkę cukru, dosłownie pół łyżeczki. Mieszamy, aż nie będzie grudek i zostawiamy do wyrośnięcia. Jakieś 15 minut powinno wystarczyć, wszystko zależy od temperatury. Im wyższa tym szybciej będzie rosło.
  2. Do miski wsypujemy 400g mąki, 125g cukru, 2 jajka, 75g masła (najlepiej jeżeli będzie wcześniej rozpuszczone). Wyrabiamy ciasto. Będzie mocno kleiło się do rąk, ale w ogóle tym się nie przejmujemy. Zagniatamy i zostawiamy koniecznie przykryte bawełnianą lekko wilgotną ściereczką do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
    Pro tip- zawsze wyrabiam ciasto w metalowej albo szklanej misce, dzięki temu mogę wstawić je do piekarnika na minimalną temperaturę (u mnie to 30 stopni) dzięki czemu przyspieszam proces wyrastania.
  3. Jak ciasto już przynajmniej podwoi swoją objętość wyciągamy je na oprószony sporą ilością mąki blat, dzielimy na 8 części i każdą z kuleczek lekko zagniatamy. Następnie zgodnie z własną fantazją kształtujemy drożdżówki. U mnie powstały malutkie plecione koszyczki.
  1. Wierzch każdej lekko zgniatamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy pokrojone w plastry truskawki.
  1. Teraz znowu dajemy drożdżówkom odpocząć – chociaż 30 minut, aby pięknie zaczęły rosnąć. Jeżeli lubimy słodkie możemy delikatnie wierzch oprószyć cukrem. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni góra-dół i pieczemy ok. 35 minut, aż drożdżówki zaczną się lekko rumienić. Na ostatnie 3 minuty włączamy termoobieg. Pamiętamy, aby z nim nie przesadzić, chcemy żeby były rumiane, a nie opalone na czekoladkę 🙂
  2. Proponuję podawać z sosem ze zmiksowanych truskawek i jagód. Uwaga, bo mocno brudzą 🙂

Smacznego!

Leave a Reply